MKM: Nabalat läbiv alternatiiv Rail Balticu trassil peab jääma

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rail Baltic Tallinnas.
Rail Baltic Tallinnas. Illustratsioon: Pm

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) Rail Balticu projektijuhi Indrek Sirbi sõnul peab Nabalat läbi alternatiiv Rail Balticu trassil alles jääma.

Praegu seisab Sirbi sõnul Rail Balticu projekt suuresti selle taga, et keskkonnaministeerium ei ole heaks kiitnud projekti keskkonnamõjude strateegilise hindamise (KSH) programmi. Keskkonnaministeerium on samas öelnud, et nemad ei anna programmile heakskiitu enne kui Nabala on alternatiivide hulgast eemaldatud.

«Nabalat läbiva trassialternatiivi sissejäämine on oluline, et anda otsustajatele piisavalt palju infot kõigi võimalike alternatiivide kohta, » selgitas Sirp. Tema sõnul peab Nabala eemaldamise otsuse tegema valitsus ning enne kui valitsus ei ole vastavat otsust teinud, siis nemad liiguvad samamoodi edasi.

Heiki Kalle, kes on Rail Balticu projekti KSH juhtivekspert, selgitas lisaks, et neil puudub küll veendumus, et Nabalat läbiv trass on sisuliselt võimalik, kuid ei ole ka põhjust, miks seda ei võiks arvestada ühe võimaliku alternatiivina.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ootab praegu KSH programmi osas keskkonnaministeeriumi vastust, et oleks võimalik töödega edasi minna.  Kui keskkonnaministeerium annab programmile heakskiidu, siis saab edasi minna eskiislahenduse koostamisega, mille avalikustamine peaks algama aasta lõpus. Planeeringute kehtestamiseni loodab ministeerium jõuda 2016. aasta mais.

Kommenteerides läbirääkimisi projekti partnerriikidega märkis Sirp, et Eesti seisukoht on selles küsimuses endine. «Eesti on valmis toetama Vilniuse projektiga hilisemat liitmist juhul kui Euroopa Liit on valmis seda rahastama.»

Läbirääkimised jätkuvad lähinädalatel.  Millisel tasemel, seda ei ole veel hetkel otsusatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles