Nelja Energia avas täna Kunda linna piiril Ojaküla tuulepargi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja Energia tuulepark.
Nelja Energia tuulepark. Foto: Nelja Energia

Nelja Energia avas täna Viru-Nigula vallas Kunda linna piiril 6,9 MW Ojaküla tuulepargi, mida finantseeriti Eesti saastekvootide müügitehingust Hispaania Kuningriigile.

Projekti teostas AS Nelja Energia tütarettevõte Oceanside OÜ. Üle poole projekti maksumusest saadi toetusena SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) rohelisest investeerimisskeemist, mille eesmärk on investeerida kvoodimüügist saadud vahendid Eesti keskkonnaseisundi parandamisse.

AS Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul maksis Ojaküla tuulepargi rajamine ligi 10 miljonit eurot, kuid selleks ei kasutatud elektritarbijate poolt makstavat taastuvenergia tasu.

«Ojaküla tuulepark on 52% ulatuses rahastatud saastekvootide ekspordi tulust, mis tõestab, et tuuleparke on võimalik ehitada ka ilma taastuvenergia toetuseta,» selgitas Kruus.

KIKi juhatuse liikme Lauri Tammiste sõnul on tegemist esimese CO2 kvoodimüügi vahendite toel valminud tuulikupargiga Eestis.

«Ka KIKi jaoks on tegu esimese sellelaadse projektiga, mille rahastamine kvoodimüügi vahendite tulust sai teoks ühelt poolt tänu riigi kiirele ja paindlikule tegutsemisele ning teiselt poolt OÜ Oceanside heale tööle projekti elluviimisel,» ütles ta.

Ojaküla tuulepark toodab aastas ligikaudu 20 GWh elektrit, mis on neli korda rohkem kui Kunda linna leibkondade elektrivajadus. Iga tuuliku nimivõimsus on 2,3 MW ning tuulepargi võimsus kokku 6,9 MW. Ojaküla tuulepargi tuulikud on toodetud Saksamaal tuulikutootja Enercon GmbH poolt. Tuuliku masti pikkus 98 meetrit ja rootori läbimõõt 82 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles