Neivelt majanduslangusest: meie areng on juba tükk aega kinni

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt
Indrek Neivelt Foto: Toomas Tatar

Pankur Indrek Neivelt ütles Eesti esimese kvartali 1,9 protsendilist majanduslangust kommenteerides, et sisemajanduse kogutoodang (SKT) ei peaks olema kõige tähtsam näitaja.

«Ma arvan, et SKT võetakse liiga tõsiselt. SKT peaks olema ühest viiest kuni kümnest näitajast. Aga mitte kõige tähtsam nagu praegu,» ütles Neivelt.

Tema sõnul oleks tähtsam vaadata inimeste sissetulekuid, inimeste reaalset ostujõudu, jooksevkontot, riigieelarve laekumisi ja ka lihtsalt rahulolu. «SKT on selgelt üleekspluateeritud näitaja. Eriti sellises väikeses riigis nagu Eesti,» arvas Neivelt.

Samas ei ole tema jaoks üllatus, et Eesti ei arene. «Tegelikult on meie areng juba tükk aega kinni. Me jooksime oma mõttega, või seda võib nimetada ka poliitikaks, kinni juba pea kümmekond aastat tagasi. Seni oleme laenude ja abirahade toel kuidagi arenenud, aga arvestades võõrraha kogust, ei ole see märkimisväärne olnud,» kirjeldas ta.

Tema ise SKT langust ei tunneta, kuna tegeleb praktiliselt ainult välisturgudel, kus tema sõnul kõik hoopis kasvab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles