Ameerika allveelaevnikud saavad «põrandaaluse» e-lugeri

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe Los Angeles-tüüpi allveelaev USS Scranton.
USA mereväe Los Angeles-tüüpi allveelaev USS Scranton. Foto: Wikipedia.org

USA merevägi kavatseb hoolitseda allveelaevnike kultuurilise meelelahutuse eest ja jagab neile välja spetsiaalsed turvalised e-lugerid ehk Navy eReader Device (NeRD).

Allveelaevades on ruumipuudus suureks probleemiks ja seetõttu on sinna rakse mahutada klassikalist paberist ja papist raamatukogu, teatab BBC. E-luger suudab mahutada sadu e-raamatuid. Militaarkasutusse mõeldud seadmetele kehtivad oluliselt kõrgemad turvanõuded kui tsivilistide e-lugeritele, et vaenlane elektroonilise kiirguse järgi neid avastada ei saaks. NeRDidel puudub igasugune raadioside, sh wifi võimekus ning neil pole ka ühtegi porti arvuti ühendamiseks.

Seega laaditakse allveelaevnike jaoks igasse seadmesse 300 hoolikalt valitud raamatut US Navy General Library Programi 108 000 nimetusega raamatukogust. Valikusse kuuluvad klassikalised autorid nagu Jane Austen, Shakespeare ja James Joyce, aga ka kergemat lugemisvara, nagu «Sõrmuste isand» ja «Troonide mäng».

Iga allveelaev saab viis lugerit, kogu allveelaevastiku peale jagatakse neid välja 355. Lugeri-teenus on meremeestele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles