Muugal toimub Eesti transiidi kriisikoosolek

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transiit. Foto on illustratiivne.
Transiit. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Sel kolmapäeval, 14. mail, kogunevad transiidiküsimustest huvituvad riigiametnikud ja transiidiettevõtjad Muuga sadamasse, et arutada Eesti transpordi- ja logistikasektori murekohti muutunud julgeolekusituatsioonis 10. transiidi aastakonverentsil «TransEstonia».

TransEstonia konverentsi korraldaja Illimar Pauli sõnul on arengud Eesti transiidisektoris olnud murettekitavad juba mõnda aega, kuid tänaseks on keeruline olukord eskaleerunud kriisilähedasele tasemele, mistõttu ongi kokku kutsutud esinduslike osalejatega kriisikoosolek. «Transiidiäri sellisena, nagu seda teadsime ja tundsime, on lõppenud - peame koos riigi esindajate ja ettevõtjatega jõudma ühise arusaamiseni, kuidas siit edasi liikuda,» märkis Paul.

Geograafilisest asukohast ja maailmamajandusest tulenevalt on Eesti logistikasektori olulisim võtmeklient, strateegiline koostööpartner ja transiididoonor Venemaa. Eesti logistika, majandus ja seeläbi riigieelarve tasakaal sõltuvad Venemaast kaugelt suuremal määral, kui seda endile ette kujutada soovitakse.

«Koostöö suurima partnerriigi Venemaaga on muutunud julgeolekuolukorras kujunenud keerulisemaks, kui keegi oleks osanud ette ennustada. Transiidisektor on ülimalt tundlik rahvusvaheliste suhete osas ning peame täpselt analüüsima, kuidas oleks võimalik teenuste osutamist jätkata ning sealjuures konkurentsivõimelisena püsida Euroopa Liidu ja NATO poliitikatega vastuollu minemata,» lisas Paul.

Arutusele tulevad teemad nagu «Eesti transiidisektori tugevused, nõrkused, võimalused ja ohud», «Julgeolekustrateegia ja –taktika», «Tulud ja kulud» ning «Riskide juhtimine». Vastuseid otsitakse küsimustele, nagu kui suureks tuleb täna hinnata otsese ohu realiseerumise tõenäosust? Kuidas radikaalselt muutunud olukorras tööd jätkata?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles