EMTA: eraisik ei pea kingituste ja annetuste pealt makse maksma

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis eraisik kingituste pealt tulumaksu maksma ei pea ja blogija ei pea ennast tavaliselt juriidiliseks isikuks registreerima.
Eestis eraisik kingituste pealt tulumaksu maksma ei pea ja blogija ei pea ennast tavaliselt juriidiliseks isikuks registreerima. Foto: SCANPIX

Kui Soome maksuamet otsustas blogijatele saadetavaid kingitusi maksustama hakkama, siis Eesti Maksu- ja Tolliametil sellist plaani pole.

EMTA pressiesindaja Uku Tampere sõnul blogjatele maksustamises erireegleid pole, neile kehtivad samad põhimõtted, mis teistelegi.

«Eraisiku jaoks ei ole teise eraisiku või juriidilise isiku tehtavad kingitused ja annetused maksustatavad. Kui kingituse teeb juriidiline isik, peab ta ise sellelt tulumaksu maksma ning eraisiku juures seda teist korda ei maksustata,» kirjeldas Tampere.

Erandiks on Tampere sõnul välismaa juriidiliselt isikult saadud kingitused - need on Eesti eraisikule maksuvabad vaid siis, kui nendelt on välismaal tulumaks tasutud. Kui välismaal tulumaksu tasutud ei ole, on tegu Eesti inimese maksustatava tuluga, mis tuleb tuludeklaratsioonis deklareerida ja tulumaks tasuda.

Siin ei ole vahet, kas tegemist on regulaarse või ühekordse tuluga ja kas see saadi põhitööga või selle kõrvalt ettevõtlusega tegeledes.

«Blogija pakutavate teenuste eest tulu saamine (kas rahas või asjades) ei ole enam kingituste saamine ning juhul kui see tegevus on eesmärgipärane ja püsiv, on sellel ettevõtluse iseloom,» ütles Tampere.

Kuigi ettevõtlusega tegelemine eeldab tavaliselt FIE-ks registreerimist või läbi äriühingu teenuste pakkumist, ei pruugi teenuse müümine siiski alati tähendada seda, et inimene peab end igal juhul ettevõtjaks registreerima – kui on selge, et teenuse osutamine või mõne toote müük on pigem juhuslikku laadi ning tegemist ei ole inimese regulaarse põhitegevusega või sissetulekuallikaga, saab inimene teenitud tulu deklareerida tuludeklaratsioonis muu tuluna. Kui aga sellisel tegevusel on püsivad ettevõtluse tunnused, tekib isikul tõepoolest kohustus registreerida end äriregistris ettevõtjaks ja müüja kaupu või osutada teenust FIEna või äriühingu kaudu ja deklareerida tulu ja kulu vastavalt seadusele.

Maksu- ja tolliamet kontrollib deklaratsioone riskianalüüsi põhjal ja ka avalikest allikatest ning andmebaasidest saadud informatsiooni pinnalt. Kui kontrolli käigus ilmneb mõni viga või on põhjust arvata, et mingi tulu on deklareerimata jäänud, siis juhitakse sellele inimese tähelepanu ning palutakse maksud tasuda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles