Ergma: et muutuda Silicon Valley'ks, tuleb enne luua MIT

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmonautikapäev; Ene Ergma
Kosmonautikapäev; Ene Ergma Foto: Viktor Burkivski

Ene Ergma sõnul tuleb selleks, et Eesti saaks ka reaalselt kunagi muutuda Silicon Valley suguseks maailma juhtivaks keskuseks, kõigepealt panustada senisest rohkem inimeste haridusse.

«Eesti ülikoolid on olnud tublid ja heal tasemel, näiteks TTÜ on saavutanud väga häid tulemusi. Aga maailma mastaabis konkureerimiseks on meil vaja selliseid ülikoole nagu Massachusetts Institute of Technology, et muutuks mõttemallid ja kasvaks peale põlvkond inimesi, kes julgeks riskida ja oskaks teha kõrgtehnoloogilist tööd. Pisikeses Eestis on see ulme, kuid täna pole sellisel tasemel teadusasutusi terve Euroopas. Selles suunas tuleb töötada,» ütles Ergma.

Kunstlikult või riigi initsiatiivil Silicon Valley sugused keskused ei teki. «See ei käi nii, et paneme näpu kaardile ja ütleme, et siia saagu maailma innovatsiooni keskne koht. Ka Silicon Valley on spontaanne ja isetekkeline nähtus,» rääkis Ergma.

Teise peamise väljakutsena, mis Euroopal ees seisab, näeb Ergma kogu regiooni atraktiivuse suurendamist riskikapitalile. «Ega investorid oma raha niisama huupi kuskile ei saada, pigem hoitakse oma raha ikkagi enda lähedal ja paigutatakse neisse kohtadesse, mida teatakse ja usaldatakse. Riskikapitali kättesaadavuse suurendamine on keskpikas perspektiivis Euroopa kõrgtehnoloogia- ja innovatsioonisektori üks suuremaid väljakutseid,» ütles Ergma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles