Läti minister: Baltimaad, Soome ja Poola vajavad ühiseid gaasikõnelusi USAga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti majandusminister Vjačeslavs Dombrovskis.
Läti majandusminister Vjačeslavs Dombrovskis. Foto: Wikipedia

Läti majandusministri Vjaceslavs Dombrovskise hinnangul oleks USA gaas Euroopa jaoks Gazpromi omast odavam vaatamata veeldamise ja transpordi kuludele.

«Praegusel ajal maksab gaas USAs poole vähem, kui Saksamaal. Lisaks sellele ehitatakse USAs massiliselt terminale veeldatud gaasi eksportimiseks,» ütles Dombrovskis.

Minister juhtis tähelepanu ka teatud riskidele, kirjutab Dienas Bizness. Esiteks võivad USA ettevõtted vabalt gaasi eksportida vaid maadesse, millega USA on sõlminud vabakaubanduslepped ning

Euroopaga on kõnelused sellel teemal alles algjärgus. Teiseks ollakse Aasias valmis maksma ameeriklastele gaasi eest tunduvalt rohkem, kui Euroopas.

Dombrovskis hoiatas, et kiirustamise ja läbimõtlematuse tulemusel võidakse Lätis rajada veeldatud maagaasi (LNG) terminal, mis võib jääda jõude seisma või tuleb osta gaasi Aasia riikide hindadega, mis võivad osutuda 50 protsenti kõrgemateks sellest, mida Läti praegu maksab.

Minister on seisukohal, läbirääkimisi USAga gaasitarnete osas peavad Poola, Leedu, Läti, Eesti ja Soome üheskoos, sest suuremad kogused tekitaksid Ühendriikide tarnijates elavamat huvi.
Ühtlasi tuleks strateegiliste gaasivarude soetamine seada Euroopa Liidus prioriteediks, millele eraldataks piisav finantseering, et juba lähitulevikus teha lõpp Euroopa riikide sõltuvusele Gazpromist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles