Palts: Reformierakonna ettevõtlusvaenuliku poliitika hinnaks on 100 miljonit eurot

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Palts
Tõnis Palts Foto: Postimees.ee

Riigikogu liige Tõnis Palts (IRL) ütles täna käibemaksuseaduse muutmise eelnõu kolmandal lugemisel, et Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsiooni kahju Eesti ettevõtlusele ületab 100 miljonit eurot aastas.

«1000-euroste tehingute deklareerimist kohustava seaduse rakendumisest tulenev otsene koormus valitsussektorile ja erasektorile kokku on suurem kui loodetav tulu parema maksulaekumise näol. Kuigi maksuaugu vähenemisega loodab valitsus saada 30 miljonit eurot lisatulu, siis ettevõtlusorganisatsioonide hinnangul võib täiendav koormus ettevõtjatele ulatuda pessimistlikel hinnangutel kuni 80 miljoni euroni aastas,» rääkis Palts.

Paltsi sõnul pole pärast seaduse välja kuulutamata jätmist presidendi poolt eelnõu sisuliselt muudetud.

«President põhjendas seaduse väljakuulutamata jätmist ebaproportsionaalsusega ning see vastuolu on siiani lahendamata. Selleks, et 250 miljoni euro suurusest maksuaugust saada kätte vaid 30 miljon eurot, pannakse lisakoormus kõigile ettevõtjatele,» lausus Palts.

Paltsi sõnul puudub rahandusministeeriumil mõjuanalüüsi, mis annaks ülevaate sellest, kui suur lisakoormus ettevõtetele lisandub. Korraliku analüüsi puudumine näitab Paltsi sõnul rahandusministri arrogantset suhtumist ettevõtjatesse.

«Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsiooni kahju Eesti ettevõtlusele rohkem kui 100 miljonit eurot aastas,» ütles Palts.

«Probleem ei ole ainult käibedeklaratsioonide eelnõus. Täna hakkasime menetlema Reformierakonna järgmist meedet, mis puudutab autodega seotud maksuseadusi. Need muudatused tähendavad ettevõtjatele ligi 50 miljoni suurust lisakoormust,» lisas ta.

«Kõikide oma ettevõttevaenulike sammude kompensatsiooniks pakub ajutine valitsus ettevõtjate päeva sisseseadmist. Kas sellest saab ainuke päev aastas, mil Reformierakond ettevõtjaid ei kiusa?» küsis Palts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles