Spordiklubid sõlmivad orjastavaid lepinguid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MyFitness spordiklubi Viru Keskuses
MyFitness spordiklubi Viru Keskuses Foto: Marina Pushkar

Lugejad on kurtnud Postimehele spordiklubide orjastavate tingimuste üle, mis ei luba nendega sõlmitud lepingut enne tähataega lõpetada ega ka näiteks suveks pausi teha, tarbijakaitseamet aga selles probleemi ei näe.


Mariann Koster kurtis Postimehele, et soovis spordiklubiga lepingut lõpetada, kuna ta ei saa isiklikel põhjustel seal enam käia. «Teadsin, et mul on kohustuslik leping sõlmitud aastaks ja see tähtaeg oli juba läbi. Paraku teatas klubi, et kuna ma kuu enne aasta täitumist ei teinud avaldust lõpetamiseks, pikenes leping automaatselt ja nüüd tuleb tasuda trahvi,» rääkis ta.

Kuna trahv on 35 protsenti aastapaketi maksumusest, oleks naisel tulnud tasuda veidi üle 2300 krooni, mis aga tudengile selgelt liiast on. «Kuna spordiklubi saadab regulaarselt oma klientidele uudiskirju, siis oleks ju võinud mind õigel ajal lepingu lõppemisest teavitada ja küsida, kas soovin seda pikendada. Selline võimalus on ju ainult kord aastas.»

Koster pole oma murega üksi. Erinevad foorumid kubisevad soovidest oma kehtiv spordiklubi leping tasuta teise nimele ümber vormistada.

Ainuüksi buduaar.ee pakub korraga kolme spordiklubi paketti:


«Pakkuda MyFitnessi kliendikaart kas neljaks kuuks või ka kauemaks. Paketi maksumus 590 krooni.»


«Kiidan spordiklubi, olen teenusega ülirahul, aga kolin
välismaale ega ole võimeline maksu tühjalt tasuma.»


«Müün kolme kuu MyFitness paketi juuni-august, kokku 1800 krooni, iga kuu 600 krooni. Sissepääs kuni kell 16.»


Tarbijakaitseameti osakonnajuhataja Hanna Turetski kommenteeris olukorda nii: «Aastaste ja ka pikemaks ajaks sõlmitud liitumislepingute puhul on tarbijal võrreldes kuukaartidega soodsamad kuutasud. Samas peab tarbija arvestama sellega, et ennetähtaegse lepingu lõpetamise korral tuleb tasuda spordiklubile lepingu tühistamise trahvid, mis on eri klubidel erinevad.»

Ta lisas, et tarbija on kohustatud enne lepingu sõlmimist tutvuma lepingutingimustega ja vajadusel küsima lisainformatsiooni spordiklubi töötajalt. «Tuleb läbi lugeda, millele alla kirjutatakse. Kui inimene leiab, et ta ei soovi enam järgmiseks aastaks lepingut spordiklubiga pikendada, siis peab ta kuu aega enne lepingu lõppemist
sellest üldjuhul spordiklubi teavitama.

Kui tarbija elus toimuvad suured muudatused, näiteks teise linna kolimine või raske haigus, siis soovitab tarbijakaitseamet pöörduda spordiklubi poole. «Spordiklubid lahendavad iga pöördumise juhtumipõhiselt, kuid üldjuhul leitakse mõlemaid osapooli rahuldav lahendus.»

Turetski sõnul ei ole tähtajalised lepingud seadusega vastuolus ja nende sõlmimine on laialt levinud. Küsimus, miks peab vabatahtlik sportimine olema nii jäigalt paika pandud, siiski jääb. Vägisi tuleb meelde omaaegne üliagar puhkuseosakute pakkumine, millest hiljem väga raske vabaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles