BP boss taandub kriisijuhi kohalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvormi uppumisest tekkinud reostuslaik Mehhiko lahel.
Naftaplatvormi uppumisest tekkinud reostuslaik Mehhiko lahel. Foto: SCANPIX

BP räsitud tegevjuht Tony Hayward taandub nõukogu esimehe sõnutsi Mehhiko lahe naftalekke kriisioperatsioonide juhi kohalt.

Carl-Henric Svanberg ütles eile õhtul Sky Newsile, et USAs karmi kriitika alla langenud Hayward pöördub tagasi Londonisse. Ta tunnistas, et Hayward on paljud ameeriklased välja vihastanud.

«On selge, et Tony on öelnud asju, mis inimesi ärritasid,» ütles ta. «Kuid ärgem unustagem, et tal on seljataga 100 tundi tele-eetris ja ligikaudu 500 intervjuud.» Ta lisas, et snikaua, kui kaev sulgemata ja olukord lahendamata, jagub kriitikat kindlasti veel küllaga.

Samal ajal teatasid USA ametivõimud, et BP püüab hetkel kinni ligikaudu kaks kolmandikku naftast, mis Macondo puurkaevust välja voolab.

Haywardi ülesanded võtab enda kanda USA kodanikust Bob Dudley, kes on BP tegevdirektor Ameerikates ja Aasias. BP ütles eile, et edusammud naftalekke peatamisel on märgatavad ning andis lootust, et leke saadakse kontrolli alla veel enne seda, kui kaev – ilmselt augustis – lõplikult kinni panna õnnestub.

USA kriisikomisjoni juht admiral Thad Allen ütles, et iga päev lekkivast 35 000 barrelist kogutakse praegu kokku ligikaudu 25 000 barrelit naftat päevas. Kui nafta kogumine osutub edukaks, vähenevad ka BP käest nõutavad trahvid.

Kuigi BP leppis kolmapäeval USA valitsusega kokku 20 miljardi dollari paigutamises kahjufondi, tunnevad investorid end firma lõplike kohustuste suhtes väga ebakindlalt.
Moody’s järgis eile Standard & Poor’si eeskuju ja langetas ka omalt poolt BP reitingut A2 juurest Aa2 peale, kusjuures väljavaade on negatiivne.

Moody’se tegevdirektor David Staples ütles: «Sel nädalal oli ka mitu positiivset momenti, kuid meie otsus lähtus järeldusest, et kohustused ja väljaminekud, mis lisanduvad fondi paigutatavale 20 miljardile, kujutavad endast juba suurt riski.»

BP aktsiate väärtus eile ei kõikunud. Ettevõtte võlakindlustus langes kergelt, 465 punkti peale. 10 miljoni dollari suuruse võlakirjapaki kaitse 5 aastaks maksab hetkel 465 000 dollarit aastas.

USA esindajatekoja energia- ja keskkonnakomitee esimees Edward Markey ütles eile, et Anadarko Petroleum ja Mitsui, kellel on Macondo projektis vähemusosalused, peavad samuti kandma osa koristusteööde kulutustest ja kahjunõuetest.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles