USA ekspordib üha enam kivisütt Euroopasse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivisöekaevandus USA Wyomingi osariigis.
Kivisöekaevandus USA Wyomingi osariigis. Foto: SCANPIX

Samal ajal kui USA jõujaamad peavad keskkonnanõuete tõttu vähendama söe osakaalu, on sealsed söetootjad leidnud endale tänuväärse müügikoha, milleks on Euroopa Liit, kirjutab The Wall Street Journal.

Euroopa Liit importis eelmisel aastal USAst 47,2 miljonit tonni sütt, mis on üle kolme korra rohkem kui 13,6 miljonit tonni 2003. aastal. Ainuüksi eksport Suurbritanniasse on kasvanud selle aja jooksul üle kümne korra. USA on tõusnud Venemaa järel suuruselt teiseks Euroopa kivisöega varustajaks.

Pärast seda, kui Saksamaa otsustas pärast 2011. aasta Fukushima katastroofi tuumaenergiast loobuda, on riigist saanud samuti oluline kivisöe ostja, peamiselt sellepärast, et tooraine on odav.

«Enne kriisi eelistas Euroopa keskkonnasäästlikku energiat, aga pärast seda, kui majandusel ei lähe enam nii hästi, pole nad enam energia eest nõus kõrgemat hinda maksma,» ütles majanduslehele analüüsikeskuse Morningstar analüütik Daniel Rohr.

Saksamaa söeimport USAst on kasvanud enam kui 15 miljoni tonnini võrrelduna vähem kui miljoni tonniga 2003. aastal. Saksamaa suurim energiatootja E.ON ütles majanduslehele, et ostab USAst üle nelja miljonit tonni sütt aastas, 2010. aastal ostis kontsern sealt 800 000 tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles