Kaitse oma kontot: kõik Facebooki turvalisusest

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A file illustration picture shows a woman looking at the Facebook website on a computer in Munich February 2, 2012. Social media company Facebook Inc reported October 4, 2012, it reached the 1 billion user mark last month, while Chief Executive Mark Zuckerberg said it would keep pursuing growth through mobile devices.  REUTERS/Michael Dalder/files   (GERMANY - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
A file illustration picture shows a woman looking at the Facebook website on a computer in Munich February 2, 2012. Social media company Facebook Inc reported October 4, 2012, it reached the 1 billion user mark last month, while Chief Executive Mark Zuckerberg said it would keep pursuing growth through mobile devices. REUTERS/Michael Dalder/files (GERMANY - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS

Postimehe poole pöördus lugeja, kes kahtlustas, et tema Facebooki konto on kaaperdatud.

Sisse logides teatas sotsiaalvõrgustiku kodulehekülg: «Someone May Have Logged Into Your Account» ja soovitas salasõna muuta. Pärast salasõna muutmist ei saanud enam üldse sisse logida, ei uue ega vana salasõnaga. Kasu polnud ka veebilehitsejate vahetamisest.

Õnneks pakub Facebook sellisel juhul konto reaktiveerimise võimalust. Veebilehitseja tuleb suunata aadressile https://www.facebook.com/recover.php. Avanenud leheküljel tippige aknasse oma konto loomiseks kasutatud meiliaadress, telefoninumber või täisnimi. Valige oma konto ja laske endale taastusparool saata. Pange kindlasti tähele, et teil oleks ligipääs sellele meiliaadressile või telefonile, millele lasete taastuskoodi saata!

Kui sellest polnud kasu ja usute, et teie konto on üle võetud, teatage sellest kohe Facebookile: http://www.facebook.com/hacked.

Selliste intsidentide vältimiseks on rangelt soovitav sisse lülitada kaheastmeline tuvastamine. Saate endiselt mugavalt sisse logida sellest telefonist või veebisirvikust, mida tavaliselt kasutate. Aga kui keegi (või teie ise) üritab kontole sisse logida mõnest uuest seadmest, saadab Facebook teie valitud kommunikatsioonivahendile, st meiliaadressile või telefoninumbrile täiendava turvakoodi, mille peab kontole ligi pääsemiseks sisestama. Kuidas kaheastmelist tuvastamist seadistada?

Facebooki lehe ülemises servas sinise riba peal on kõige paremas otsas allapoole suunatud kolmnurk. Valige seal avanevast menüüst «Seaded». Nüüd ilmub vasakule serva menüü, mille teine valik on «Turvalisus» või «Security». Valige selle alt «Sisselogimise kinnitamine» ja määrake, kuhu saadetakse täiendav turvakood.  Samal leheküljel võite ka määrata paar usaldusväärset sõpra, kelle abiga oma hõivatud konto jälle korda seada. Samuti on seal näha, kust ja millistest seadmetest kontole on sisse logitud ja vajadusel saab need seansid katkestada.

Kontohõivamiste vältimiseks tuleb silmas pidada mõnd lihtsat turvavõtet. Ärge kasutage erinevate teenustega üht ja sama salasõna. Erinevaid paroole välja mõelda ja meeles pidada on küll tülikas, aga kui üks konto hõivatakse, jäävad vähemalt teised puutumata. Võõrastes arvutites ja isikute juuresolekul, keda te ei saa usaldada, logige seadme juurest lahkudes end alati oma kontolt välja. Ärge laske veebilehitsejal salasõna meelde jätta!

Vältige igasuguste kolmandate osapoolte rakenduste ja koodide paigaldamist, kui te päris täpselt aru ei saa, mida need teevad. Hiljuti levis üle India facebooki kontode häkkimise laine. Inimestele pakuti koodi, mille paigaldamisel lubati neile, et saavad ligi oma sõprade kontodele. Tegelikult häkiti, õigemini, nad ise häkkisid teadmatusest oma konto ja nüüd hakkas see oma elu elama. Peamiselt kasutati hõivatud kontosid ärilise iseloomuga tegevuseks.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles