Portugal kinnitas rahvusvahelisest abiprogrammist lahkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali peaminister Pedro Passos Coelho
Portugali peaminister Pedro Passos Coelho Foto: AFP / Scanpix

Portugali peaminister Pedro Passos Coelho kinnitas pühapäeval, et riik lahkub 17. mail rahvusvahelisest abiprogrammist ja naaseb laenuturule.

Peaminister teatas otsusest pärast valitsuse pühapäevaõhtust istungit. Coelho sõnul on Portugalil piisavalt vahendeid rahastamaks tegevust vähemalt aastaks.

Portugalist saab Iirimaa järel teine Euroopa Liidu riik, mis on võlakriisist välja tulnud.

Portugal läbis reedel edukalt Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Liidu (EL) ekspertide päästeprogrammi viimase auditi, mis võimaldab Lissabonil saada laenupaketi viimase, 2,6 miljardi euro suuruse osa.

Portugal sai rahvusvahelistelt laenuandjatelt kolme aastaga kokku 78 miljardit eurot, kuid oli vastutasuks sunnitud rakendama karme säästumeetmeid eelarvekulude vähendamiseks ning tegema struktuurireforme, et suurendada majanduse konkurentsivõimet ja kasvatada eksporti. Inimestele on see kaasa toonud palkade ja pensionide alanemise ning suure tööpuuduse.

IMF-i hinnangul Portugali lähiaja majandusväljavaated paranevad, kuid riskide ja võla taaskasvu vältimiseks tuleks reforme jätkata. Valuutafondi kinnitusel hakkas Portugali majandus toibuma juba eelmisel aastal. Kuid valitsus peab jätkuvalt kulud kontrolli all hoidma, sest majandus ei ole veel korralikku hoogu sisse saanud. IMF ergutab Portugali tööturgu vabamaks muutma ja rohkem tähelepanu pöörama ekspordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles