South Stream lõhestab Euroopa Liitu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik
Gaasitorustik Foto: SCANPIX

Venemaa kava käivitada juunikuus kaaluka gaasitoru ehitus Euroopasse on paljastanud ELi lahkmeele Kremli konfronteerimisel.

Euroametnikud kinnitavad, et Mustast merest Austriani ulatuv juhe kujutaks endast Ukraina kriisi süvenedes kasulikku «relva», kirjutab Financial Times. Euroopa Komisjonis arutatakse, kuidas kasutada konkurentsiseadust kärpimaks gaasikoguseid, mida Gazprom selle toru kaudu eksportida saaks.

Euroopa Parlament hääletas aga aprillis, et South Streami ei tohiks ehitada.

Venemaa on samal ajal usinasti ametis, mängides oma sügavatele kaubandussidemetele Euroopaga ning kasutades ära lahknevusi ELi liikmesriikide lojaalsuses.

Möödunud nädalal sõlmis Gazprom eellepingu OMVga South Streami haru ehitamiseks Austriasse. Ühtlasi teatas Gazprom tehingutest Šveitsi Allseas Groupi ja itaallaste Saipemiga gaasijuhtmete rajamiseks Musta merre. Paljud projekti torud valmistab Saksa firma Europipe.

«[Vene president Vladimir] Putin kasutab South Streami õõnestamaks ELi ja selle ühtset energiapoliitikat seestpoolt,» ütles Ilian Vassilev, energiakonsultant ja Bulgaaria endine suursaadik Venemaal. Projektiga seotud ELi liikmesriigid – Itaalia, Saksamaa, Bulgaaria ja Austria – on kõik tõrksad laiapõhjaliste majandussanktsioonide suhtes Venemaa vastu.

Väga palju sõltub hetkel Bulgaariast, kus tööd juunis käivituma peaksid. Sealse sotsialistliku valitsuse sidemed Venemaaga on ELi liikmete seas ühed tugevamatest. Sel ajal kui Euroopa Komisjon otsib võimalusi hoida Gazpromi gaasi osakaal South Streamis konkurentsiseaduse abil 50 protsendi peal, on Bulgaaria parlament avanud Vene gaasimonopoli toetuseks uue rinde, üritades muuta riigi energiaseadust ning tagada torujuhtmele vabastus ELi seadustest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles