EASi esindaja: kulda ja karda on Silicon Valleys vähe

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi välisesindajal Silicon Valleys Andrus Viirgil (esireas) käisid mullu külas EASi välisesindaja Peterburis Toomas Kästik (vasakult), EASi välissuhtluse koordinaator Krista Mihkelsaar, EASi rahvusvahelistumise osakonna juht Kristi Tiivas, Funderbeami asutaja Kaidi Ruusalepp ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.
EASi välisesindajal Silicon Valleys Andrus Viirgil (esireas) käisid mullu külas EASi välisesindaja Peterburis Toomas Kästik (vasakult), EASi välissuhtluse koordinaator Krista Mihkelsaar, EASi rahvusvahelistumise osakonna juht Kristi Tiivas, Funderbeami asutaja Kaidi Ruusalepp ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka. Foto: EAS

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) esindaja Andrus Viirg ütleb intervjuus, et idufirmade asutajatel on Eestis kerge luua ettevõtet, kuid lisaraha kaasamiseks ja maailmaturule minekuks pole Eesti õige koht.

Kui palju Eestit Silicon Valleys teatakse?

Eestit teatakse, võib-olla ka seetõttu, et teisi riike agentuuride kaudu seal nii palju ei olegi esindatud. Isegi rootslased tulid hiljem kui meie EASiga, vahepeal saigi nalja visatud, et teil on ju IKEA seal, mida siis veel. Meid on tähele pandud ka riiklikul tasandil, näiteks tuli äsja välja San Francisco majandusaruanne, kus Eesti oli ära märgitud ühe sillana Euroopasse.

Eestit tuntakse kohapeal peamiselt Skype’i kaudu, samas näiteks vanemad inimesed teavad meid ka turismi sihtkohana. Läänemere kruiisid on ameeriklaste seas üllatavalt populaarsed ning tihti tullakse tagasi uuesti Tallinna vaatama, kruiisireisil Tallinnas veedetud pool päeva või üks päev on nende jaoks liiga vähe.

Silicon Valley tundub väljastpoolt väga põnev: keldrites luuakse järgmisi miljardiettevõtteid, raha voolab. Kui glamuurne see seestpoolt paistab?

Glamuuri, kulda ja karda väga ei ole. Olen mõnedelt Eesti ettevõtetelt kuulnud tagasisidet, et nende kontorid Tallinnas on paremad kui sealsed.

Turg, ökosüsteemi olulised tegijad ja raha on seal. Kogu USA riskikapitalist üle 40 protsendi asub Silicon Valleys, mis on ühe-kahe miili pikkune tee, Sand Hill Road, kus asuvad riskikapitalifirmade kontorid. Sealsed kontorid ei ole midagi glamuurset. See on umbes nagu meil Tallinna lähedal Keilas või Sauel, kus on väga palju rohelust ja pole kõrghooneid.

Viimasel ajal on räägitud sellest, et Eesti peaks muutuma Põhjamaade Ränioruks. Mis peaks investoreid ja idufirmade loojaid Eestisse meelitama?

Hetkel näen ma ainukese kompvekina ettevõtte loomise lihtsust, aga kui me hakkame rääkima lisaraha kaasamisest või maailmaturule minekust, siis kahjuks Eesti ei ole ikkagi õige koht. Kui me vaatame meie enda edulugusid, siis suur raha on kaasatud kas USAs või Londonis, sest välisinvestorid eelistavad siiski neile tuttavate seadustega süsteeme ja nad tahavad raha enda lähedal hoida.

Nad ei anna edasi ainult oma raha, vaid ka teadmisi, ning tahavad osaleda ettevõtte juhtimises ja arendamises. Euroopa Silicon Valleyt on üritanud luua teised riigid, aga Silicon Valley tekkis ise, sümbioosina. Eesti saab pakkuda ettevõtte alustamise kiirust ja mugavust, loodav e-residentsuse süsteem annab selleks lisavõimalusi – su ettevõte võib asuda siin, aga sa ise ei pea kohapeal olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles