IMF hoiatas Prantsusmaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Rahvusvaheline Valuutafond hoiatas eile Prantsusmaad liiga optimistlike kasvuprognooside eest ning manitses valitsust rajama kärpeplaanid sõltumatutele prognoosidele.


IMF ütles, et Prantsuse valitsus «riskib sellega, et võib oluliselt alahinnata riigieelarve tasakaalustamiseks vajalike pingutuste mastaapsust», kuna lähtub oma kasvuprognoosides parimatest võimalikest variantidest.

Fond soovitas tungivalt, et valitsus lähtuks oodatust loiuma taastumise väljavaatest. Prantsusmaa on tõotanud ELi partneritele, et toob oma eelarvepuudujäägi tänavuseks prognoositud 8 protsendi juurest 2013. aastaks 3 protsendi raamesse sisemajanduse kogutoodangust.

See aga tähendaks keskmiselt 2,5-protsendilist kasvu aastail 2011-2013. Nii kiiret kasvu pole aga Prantsusmaal nähtud vähemalt kümme aastat.

Mullune majanduskasv oli 1,4 protsenti. IMF ütles, et Prantsusmaa majanduskasv tuleb tänavu loid ning ka tuleval aastal tõuseb tempo vaid vaevumärgatavalt.

Prantsuse valitsust kritiseeris «ilmselgelt liiga optimistlike kasvuprognooside» eest ka Euroopa Komisjon.

Prognooside küsimus on oluline, sest Audiitorite Kohus juhtis juba mullu tähelepanu, et Prantsusmaa on läbi aegade silma paistnud selle poolest, et ehitab oma kokkuhoiukavad roosilistele stsenaariumitele, mis haruharva täituvad.

Seejärel lükkab Prantsuse valitsus oma kärpemeetmed alati mõne aasta võrra edasi. Prantsusmaa riigieelarve ei ole olnud tasakaalus juba enam kui kolme aastakümne jooksul.

Peaminister François Fillon ütles laupäeval, et Prantsusmaa peab leidma tulude ja säästude näol lisaks täiendavad 100 miljardit eurot aastas, et 2013. aastaks 3 protsendi sisse mahtuda. Ta ütles, et 35 miljardit sellest tuleb kiirenevast majanduskasvust.

IMF ütles prantslaste plaanide kohta ka mõned kiidusõnad. Neile meeldib, et valitsus plaanib külmutada keskvalitsuse kulutused ja rahaülekanded kohalikele omavalitsustele, samuti tervitavad nad plaani eelarvepuudujäägi kärpimine konstitutsiooni sisse kirjutada.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles