G20 sai Hiinalt juba ette hoiatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Hiina üritas eile ennetada potentsiaalset vastasseisu eelseisval G20 tippkohtumisel ning hoiatas teisi suurmajandusi nende valuutapoliitika kritiseerimise eest Torontos.


Kartes, et neilt taas jüaan dollari küljest lahtisidumist nõudma hakatakse, ütlesid Hiina ametnikud, et 26.-27. juuni tippkohtumine ei ole õige koht jüaani väärtuse üle arutamiseks ning hoiatas «näpuga näitamise» eest, mis nende sõnutsi kahjustaks maailmamajandust.

Nagu kommentaarist järeldada võib, ei ole Hiina valitsusel mingit plaani tippkohtumiseks valuutat puudutavat avaldust vormida, kuigi Hiina eksport kasvab käsikäes USA kongressi pahameelega.

Kuigi mõned mõjuvõimsad isikud Pekingis on andnud mõista, et valitsusel oleks kuldne võimalus enne Torontot valuutat revalveerida, eriti pärast maikuist kiiret ekspordikasvu ja inflatsiooni, on enamik analüütikuid siiski seda meelt, et poliitika muutmise mõtted on pandud riiulile.

Kuigi alles kaks kuud tagasi näis «dollarisidemete» hülgamine ja jüaani mõõduka tõusu lubamine Pekingi poolt vägagi tõenäoline, on Euroopa kriis julgustanud neid jõudusid Hiina valitsuses, kes on tugeva valuuta vastu.

Kõrge Hiina valitsusametnik ütles, et G20 on mõeldud poliitika koordineerimiseks, mitte üksikute riikide kritiseerimiseks.

«Kui me lubame G20 muutuda näpuga näitamise areeniks, siis saadab see turgudele väga eksitava ja segadusttekitava signaali,» ütles ta. «Sellel oleksid aga maailmamajandusele väga tõsised tagajärjed.»

Sarnase sõnumiga tuli lagedale ka Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Qin Gang.

«Me usume, et jüaani vahetuskursi arutelu G20 tippkohtumise kontekstis oleks kohatu,» ütles ta. Peale USA on viimasel ajal Hiina valuutapoliitikat kritiseerima hakanud ka Brasiilia ja India.

Reutersi andmetel ütles kõrge Kanada valitsusametnik, et tugevamast Hiina valuutast tõuseks tulu nii Hiinale endale kui ka ülejäänud G20 riikidele, kuigi ta lisas samas, et G20 peaks olema ettevaatlik ja mitte avaldama Hiinale liiga suurt survet.

Kõrge USA seadusandja kasutas kolmapäeval Hiinat hoiatades senisest karmimaid sõnu ja teatas, et kui Hiina lähitulevikus oma valuutapoliitikat ei korrigeeri, võtab USA kasutusele seadusandlikud meetmed.

Pekingi retoorika on USA kriitikaga sammu pidades samuti teravamaks muutunud. Sel nädalal kõlasid ametliku uudisagentuuri vahendusel USA seadusandjate aadressil sõnad, et tegemist on «hädiste ja ebakompetentsete inimestega, kes rüvetavad atmosfääri».

Neljapäevases ajalehes People’s Daily väideti aga lausa, et Hiina valuutat tuleks pigem veelgi devalveerida. «Jüaan on hetkel pigem ülehinnatud,» kirjutas Pekingi majandus- ja äriülikooli majandusteadlane Xie Taifeng.


Copyright
The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles