Meediatööstus: piraadileheküljed kubisevad pahavarast

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirate Bay veebikeskkond.
Pirate Bay veebikeskkond. Foto: SCANPIX

Peaaegu kõik filme ja telesaateid ebaseaduslikult voogedastamiseks ning allalaadimiseks pakkuvad leheküljed kubisevad pahavarast ja krediitkaardipettustest, selgus Inglismaal meediafirmade tellitud uuringust.

Konsultatsioonifirma Intelligent Content Protection (Incopro) analüüsis 30 kõige külastatavamat lehekülge ja tuvastas, et ainult üks neist oli täiesti turvaline, vahendab BBC. Teised eksperdid väidavad, et uuringutulemused on «kallutatud» ja «paanikat õhutavad».

Incopro jälgis kahe nädala jooksul viie kõige vaadatavama filmi ja viie telesaate jagamist internetis. Firma teatas, et 20 leheküljel olid ilmsed krediitkaardipettuse tunnused, kasutajatelt küsiti sisule ligisaamiseks isikuandmeid, aga sisu polnudki see, mis lubatud. 27 leheküljel avastati pahavara ja «potentsiaalselt ohtlikke programme». Kõige enam täheldasid uuringu autorid hüpikaknaid, mis neile lihtsalt närvidele käisid, kui võisid kasutajaid meelitada ka erinevat rünnakuvara paigaldama.

Pea kõik uuritud lehed olid varustatud suurte eredate PLAY ja DOWNLOAD nuppudega, millele vajutades ei näinud mitte filmi, vaid üritati hoopis pahavara laadida. Viis lehekülge üritasid kasutaja arvutisse sokutada rootkit-tüüpi tarkvara, mis suudab välja lülitada viirustõrje ja muuta arvuti osaks spämmivõrgust või panna see küberrünnakuid teostama.

Neljal korral avastati lunarahavara, mis krüpteerib kasutaja dokumendid ja enne lahti ei lase, kui väljapressijale on makse sooritatud. 27 korral märgati nuhkvara, mis jälgib sirvimisajalugu, varastab e-postisõnumeid ja salasõnu. Samuti 27 korral üritas kurivara kaaperdada brauseri avalehte ja otsingumootorit ning paigaldada laiendusi kasutaja tegevuste monitoorimiseks. Samas ei suutnud uurijad tuvastada ühtegi juhust, kus piraadilehekülg oleks suutnud pahavara paigaldada ilma, et kasutaja ise aktiivselt selle käivitamiseks poleks klikkinud.

Samas küsitleti kasutajakogemuse uurimiseks 4210 piraadilehtede külastajat. 77 protsenti neist kurtis, et olid alla laadinud pahavara või muud soovimatut sisu.

Oxfordi interneti instituudi töötaja dr Joss Wright ütles uuringu tulemusi kommenteerides, et kuna ei nimetatud, millistel lehekülgedel eeltoodud ohte tuvastati, on uurijate järeldused põhjusetut paanikat tekitavad. Tekib küsimus, kui usaldusväärseks saab Incopro avaldust pidada. Wright sedastab, et kõnealust uuringut võib pidada FACTi (Federation Against Copyright Theft) pikaajalise strateegia jätkuks. FACT on varem üritanud näidata, et piraaditud materjal on madala kvaliteediga rämps. Kui need väited tõele ei vastanud, hakati piraadilehti kasutajate ründamises süüdistama.

Tulemusi kritiseerib ka Torrenfreaki uudistetoimetaja Ernesto van der Sar: «Nad üritavad näidata, et enamik piraatmaterjali kasutajatest langeb rünnaku alla. Tegelikult mõjutab see vaid väikest osa inimestest, kes ise ja vabatahtlikult reklaamile klikkisid.» Tema sõnul on paljudel piraadilehtedel küll reklaame, mis võivad viia pahavarani, kuid leheküljed ise sellist ründevara ei majuta. Sõltumatud ja usaldusväärsed monitooringuvahendid nagu Google Safebrowsing ei näita kõnealuste lehtede puhul mingit ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles