Jurist: poliitikute jaoks on FIE vist väljasurev nähtus

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumehed tegutsevad sageli FIEdena. Illustratiivne foto.
Põllumehed tegutsevad sageli FIEdena. Illustratiivne foto. Foto: Marianne Loorents

Kaks aastat tagasi tutvustas justiitsministeeriumile oma ettepanekuid füüsilisest isikust ettevõtjate (FIE) olukorda analüüsinud töögrupp, ent need pole tänaseks kuhugi jõudnud.

Töögrupis osalesid muuhulgas maksumaksjate liidu, advokatuuri, kaubandus-tööstuskoja ja väikeettevõtete assotsiatsiooni esindajad. Töögruppi juhtis notar Priidu Pärna, kes on Eesti Juristide Liidu president. Ta nentis, et valdkond ei ole kahjuks prioriteetne.

Muuhulgas leiti ettepanekutes, et FIEdel võiks olla võimalus tasuda töötuskindlustusmakseid vabatahtlikult. Praegu saab FIE end töötuna arvele võtta pärast äriregistrist kustutamist. Töötuna on võimalik arvele võtta inimest, kes hetkel ei õpi ega tööta, kes ei ole FIE ega ettevõtte juhatuse liige.

Veel toodi esile, et kui palgatöölistele maksab neljandast kaheksanda haiguspäevani hüvitist tööandja ja sealt edasi haigekassa, siis FIE-le makstakse hüvitist alles üheksandast päevast. Samuti märgiti, et FIE-l on nii töötaja kui ka tööandja maksukoormus ning et FIE peaks oma isikliku vara asemel vastutama ettevõtlusvaraga.

Esmaspäeval sai Saku õlletehase territooriumil tõstukilt löögi FIEna töötanud koostööpartner, ent tööõnnetuseks seda ei peetud. «Tegemist ei olnud tööõnnetusena vaadeldava juhtumina, sest hukkunu oli füüsilisest isikust ettevõtja, kellele ei laiene tööohutuse ja töötervishoiu seaduses nimetatud tööõnnetuse regulatsioon,»  ütles tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Sander Sõõrumaa.

Pärna ütles Postimehele, et kuna seadus käsitleb tööõnnetusena vaid töötaja ja ametniku surma või vigastust, siis ei uurita ka seda surma kui tööõnnetust ja ei kohaldu hüvituste regulatsioon. «See, et isik oli ka FIE, ei ole antud õnnetuse kontekstis oluline,» lausus Pärna. Tema hinnangul võiks seadust täiendada, sest uurimist väärivad alati ka juhud, mil surm põhjustati töötaja või ametniku poolt tööülesande täitmisel.

Pärna nentis, et FIEnduse osas ei ole praktiliselt mingeid edasiminekuid ja töögrupi ettepanekud ei ole kuhugi jõudnud. «Poliitikud näevad seda maailma vanimat ettevõtlusvormi vist kui väljasurevat nähtust,» ütles Pärna, kes peab seda valeks.

Ta tõi esile, et Läti ja Leedu võtsid kriisi ajal vastu mikroettevõtja maksustamise seadused, mis lihtsustasid ja vähendasid FIEde maksukoormust eesmärgiga ettevõtlust edendada. «Ei maksa unustada, et iga FIE loob riigis ühe töökoha, iseenda oma!» lisas Pärna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles