Venemaa arutab uut energiadiili Iraaniga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp.
Iraani lipp. Foto: SCANPIX

Iraani riigimeedia teatas eile, et venelased arutavad nendega 8–10 miljardi dollarilist energiakoostöö lepingut.

Tegemist on juba teise suure Vene-Iraani koostööprojektiga, mis käivitudes võivad tugevasti õõnestada Teheranile kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonide mõju.

Nagu vahendab New York Times, käib praegu jutt võimalusest, et venelased ekspordiksid Iraani 500 megavati jagu elektrit, ehitaksid sinna uusi soojus- ja hüdroelektrijaamu ning rajaksid põhivõrgu.

Iraani uudisagentuuri Mehr teatel arutasid diili tingimusi pühapäeval Iraani energiaminister Hamid Chitchian ja tema Vene kolleeg Aleksandr Novak.

Iraani minister rõhutas «vajadust veelgi laiendada Teherani ja Moskva majandussidemeid, eriti energia ja kaubanduse vallas».

Juba varem on käivitunud Iraani ja Venemaa läbirääkimised kokkuleppe üle, mille raames annaksid iraanlased Vene kaupade vastu 500 000 barrelit naftat päevas. Tehing oleks väärt hinnanguliselt 20 miljardit dollarit.

Venemaa on üks nn 5+1 riikide rühmast – ÜRO julgeolekunõukogu alalised liikmed ja Saksamaa – kes peavad Iraaniga läbirääkimisi garantiide asjus, et viimase tuumaprogramm oleks rahumeelne ja mitte suitsukate relvade valmistamiseks.

NYT rõhutab asjaolu, et käesolevaga ei ole rahvusvaheliste sanktsioonide sihtmärgiks enam üksnes Iraan, vaid ka võimalike tehingute teine osapool Venemaa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles