Saku: aktsiisitõusu seaduseelnõu teeb meid nõutuks

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku Õlletehase juht Margus Kastein.
Saku Õlletehase juht Margus Kastein. Foto: Andres Haabu

Saku tegevjuht Margus Kastein ütles, et uus aktsiisitõusuga seaduseelnõu teeb neid kui tootjaid nõutuks, sest õlleaktsiis on Eestis juba praegu kõrge.

«Peale selle teeb nõutuks meie seaduste ja majanduskeskkonna heitlikkus – elasime siiani teadmises, et võime usaldada 2016. aastani kinnitatud aktsiisikava. Uus erakorraline aktsiisimuudatus kõigutab majanduskeskkonna stabiilsust, mis on ettevõtlussektori arengu jaoks on ülioluline. Ettevõtjad teevad oma investeerimisotsused ja arenguplaanid pikaajaliselt ette vaadates, selleks on oluline, et meie seadusandlik ja majanduslik keskkond oleks stabiilne,» selgitas Kastein.

Kastein kirjeldas, et Eesti on õlleaktsiisi suhte poolest sissetulekutesse Euroopa Liidus kolmandal kohal. «Meid edastavad vaid Soome ja Iirimaa. Vahe Läti ning Leeduga on Eesti kahjuks 2-3 korda. Täiendav aktsiisitõus võib suure tõenäosusega hoogustada õlle ostmist Lätist,» oli Kastein mures.

Ta pidas ka oluliseks, et aktsiisimäärade muutmisega ja edasise hinnapoliitikaga ei suunataks tarbijaid kange alkoholi eelistamise suunas. Selline samm töötaks tema sõnul vastu riikliku alkoholipoliitika eesmärgile, milleks on absoluutse alkoholi tarbimise vähendamine.

«Kui prognoosida uue aktsiisikava mõjusid, siis selge on, et tarbijatele toob see kaasa hinnatõusu. Enamlevinud, 4,6% kangusega 0,5 l õllepudeli hind tõuseks 2017.aastaks 15 protsendi võrra,» ütles Kastein.

Rahandusministeerium algatas seaduseelnõu muudatuse, millega asendatakse aastateks 2015 ja 2016 planeeritud 5-protsendiline aktsiisimäära tõus alkoholile 15-protsendilise aktsiisimäära tõusuga 2015. aastal ja 10-protsendilise aktsiisimäära tõusuga 2016. aastal. Lisaks tõstetakse 10 protsenti alkoholiaktsiisi nii 2017. kui ka 2018. aastal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles