Väikeettevõtted on kriisiga paremini toime tulnud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeettevõja.
Väikeettevõja. Foto: SCANPIX

Swedbanki sõnul halvenes väikeste ettevõtete olukord majanduskriisi alguses hiljem ning nüüd hakkas nende seis paranema varem kui suurte oma.


«Maailma klassika on see, et kui majandus läheb halvemaks, siis esimesena saavad pihta väikesed ettevõtted,» rääkis Swedbanki jaepanganduse tegevdirektor Aet Altroff. «Meie jaoks on läbi selle majandustsükli mõneti üllatus olnud, et suurte olukord läks enne halvemaks ja väikeettevõtted on praegu selgelt see kliendigrupp, kus tervise paranemine on kõige selgemalt näha.» Tema sõnul on selline üllatav trend ka teistes Euroopa Liidu riikides.

Väikeettevõtete võlgnevuses laenude maht on Swedbankis võrreldes aastataguse ajaga neljandiku võrra vähenenud. Keskmiste ja suurte ettevõtete võlgnevused samas veel langustrendis pole.

Väikeettevõtjate huvi laenude vastu on kasvanud. Kevadel sõlmis Swedbank väikeettevõtetega keskmiselt 80 laenulepingut kuus. See on veidi üle kahe korra rohkem kui aasta varem.

Väikeettevõtete majandusliku aktiivsuse kasvu näitab see, et nende laekumiste ja maksete maht Swedbankis on kasvanud.

Positiivse märgina on Swedbanki sõnul ka hoogustumas uute ettevõtete loomine. 

Väikeettevõtteks loetakse firmat, mille töötajate arv on alla 50 ja aastakäive vähem kui 2 miljonit eurot. Eestis on 90 protsenti firmadest väikeettevõtted ning neis töötab 51 protsenti töötajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles