Soros: Euroopa majanduslangus tuleval aastal on peaaegu vältimatu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filantroop George Soros
Filantroop George Soros Foto: SCANPIX

Euroopa seisab tuleval aastal silmitsi peaaegu vältimatu majanduslangusega ning ees seisavad stagnatsiooniaastad, sest valitsusjuhid on eurotsooni kriisiga võitlemisel käivitanud allakäiguspiraali, tõdes miljardär George Soros.

Sorose sõnutsi on Euroopa ühisrahasse juba algusest peale sisse programmeeritud puudused ning praegusel kriisil oleks potentsiaali Euroopa Liit hävitada, vahendab Reuters.

Soros lausus, et Saksamaa surus 750 miljardi euro mahus päästepaketi kasutusmehhanismi väljatöötamisel ülejäänud Euroopale peale oma standardid: kaubandusülejäägi ning kõrge hoiuste määra. Sorose sõnutsi ei saa aga olla kreeditorriik ilma, et keegi oleks sealjuures suures puudujäägis.

Selles seisnebki praeguse olukorra suur risk: ebapiisava nõudluse ning nõrga pangandussüsteemi ajal eelarvedistsipliini karmistamine ning tasakaalus eelarve nõudmine käivitab allakäiguspiraali, lausus Soros, kelle sõnutsi käib Saksamaa enda käsi euro nõrgenemisel suhteliselt hästi, sest kursilangus turgutab majandust.

«Saksamaa õitseb, kuid kogu ülejäänud Euroopa surutakse langusesse ja aastaid kestvasse stagnatsiooni,»  lisas ta.

«Ühesõnaga, ma usun, et praeguse poliitika juures on majanduslangus Euroopas järgmisel aastal peaaegu vältimatu,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles