Altia: aktsiisitõus tõstab viinapudeli hinda euro võrra aastas

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altia Eesti juhatuse liige Kristel Mets.
Altia Eesti juhatuse liige Kristel Mets. Foto: Stanislav Moshkov / Den za Dnjom

Altia tegevjuhi Kristel Metsa sõnul tõstab planeeritav 15-protsendiline ja järgnevatel aastatel 10protsendiline alkoholiaktsiisi tõus pooleliitrise viinapudeli hinda sisuliselt euro võrra aastas.

«Tarbija jaoks kallineb aastal 2015 pooleliitrine 40% viin vähemalt ühe euro ja aastaks 2018 kolm eurot,» ütles Mets.
Metsa sõnul tähendab see nende ettevõttele aga ligi kahekordset töökoormust selle aasta lõpus ja sundpuhkust uue aasta alguses.

«Osad suurkliendid arvatavalt sooritavad 2014 lõpus etteostud, mis meie jaoks tähendab niigi kahekordse lisakoormusega tööperioodile novembris detsembris veel kuni 30protsendilist töökoormuse tõusu,» selgitas Mets. «Jaanuaris või ka veebruaris 2015 oleme eeldatavalt sunnitud oma tehasetöötajad saatma sundpuhkusele, sest aktsiisitõus tähendab kaheks-kolmeks kuuks kogu turu seiskumist.»

Pikemas perspektiivis näeb Mets, et Eesti jaoks väheneb viina tootmine ja viina müük kahaneb umbes 10 protsenti aastas ja mitte tarbimise arvelt, vaid salaalkoholi ja piiriülese alkoholi arvelt.

«Ma arvan, et Eesti alkoholitööstuse ettevõtted on sunnitud antud muudatuste valguses oma tegevus- ja investeeringuplaanid ümber vaatama,» nentis Mets.

Ka Liviko juht Janek Kalvi on öelnud, et aktsiisitõus tähendab nende töötajate jaoks tõenäoliselt järgmisel aastal mitut kuud sundpuhkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles