Prognoos: järgmisena kolib tehnoloogia sinu riietesse

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanotehnoloogiaga varustatud tooted vallutavad varsti maailma. Pildil särk, mida ei ole võimalik ära määrida.
Nanotehnoloogiaga varustatud tooted vallutavad varsti maailma. Pildil särk, mida ei ole võimalik ära määrida. Foto: Silic

USA IT-uuringu- ja nõustamisfirma Gartner asepresident Stephen Prentice ütles Postimehele antud intervjuus, et mida väiksema tehnoloogia on, seda märkamatumaks see muutub.

Viis aastat tagasi ei arvanud keegi, et nutitelefonid muutuvad nii loomulikuks osaks inimeste elust. Mis on järgmine suur uus tehnoloogia, mille kasutamist me praegu veel ettegi ei suuda kujutada?

Kui me vaatame lähitulevikku – mis on ainus, mida on praegu võimalik teha –, siis järgmine areng on kantav tehnoloogia. Tehnoloogia settib sõna otseses mõttes riietesse, mida me kanname, nii et me isegi ei märka seda enam. Google’i prillid on sellest hea näide.

On teada, et toode või teenus tuleb pööranguline, kui see keelatakse enne reaalselt kättesaadavaks saamist. Nii nagu juhtus Google’i prillidega. Kas see takistab nende levikut? Muidugi mitte. Pole absoluutselt mitte mingisugust võimalust nende levikut peatada.

Kantava tehnoloogiaga juhtub see, et kuna tehnoloogia muutub üha väiksemaks, muutub see ka üha märkamatumaks. Me oleme praegu veel sõltuvuses seadmetest, aga tegelikult on olulised need teenused, mida seadmed pakuvad – rakendused, võimalus midagi postitada jne. Kui fookus liigub seadmetelt teenustele, näeme seadmetest sõltumatute rakenduste plahvatuslikku kasvu. Me oleme praegu eksperimenteerimise faasis. Isegi Samsung, Google ja Apple ei ole kindlad, mida tulevik toob.

Kas soovi korral oleks tehnoloogia arengut veel võimalik kuidagi aeglustada või takistada?

Ei, mitte mingil juhul. Sina saad, aga see ei tähenda, et sinu konkurent seda teeb. Sa võid otsustada Facebooki kontot mitte teha, selleks on väga palju häid argumente. Aga see ei takista kõigil teistel selle tegemist. Isegi riigi tasandil võib otsustada, et me ei tee tüviraku-uuringuid, aga see ei takista teistel riikidel seda tegemast. Kogu maailm võib kokku leppida, et me ei saada roboteid enda eest sõtta, aga mis takistab siis terroristidel seda tegemast? Seda ei saa takistada, sellega tuleb õppida elama.

Reaalsus on see, et tehnoloogia areng kiireneb, mitte ei aeglustu. Mitte midagi ei ole muidugi igavene. Tõenäoliselt ootab meid aastatel 2025–2035 fundamentaalne muutus, kui ränipõhiste arvutite aeg saab läbi ja tuleb uus tehnoloogiapõlvkond, milleks saab tõenäoliselt DNA-põhine biotehnoloogia. See võtab arengul korraks hoogu maha, sest see saab olema kallis ja teadmistemahukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles