Suure tõenäosusega sinu töökohta 30 aasta pärast enam ei eksisteeri

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

USA IT-uuringu- ja nõustamisfirma Gartner asepresident Stephen Prentice ütles Postimehele antud intervjuus, et nii ettevõtted kui ka töötajad peavad pidevalt muutuma.

Kuidas tehnoloogia areng meie töökohti mõjutab?

Suurim probleem seisneb selles, et tehnoloogia areng kiirendab ettevõtte elutsüklit. Pooled ajakirja Fortune 500 juhtiva firma edetabelisse kuuluvad ettevõtted polnud seal veel viis-kümme aastat tagasi. See näitab minu arvates hästi, kui lühiajaline võib ettevõtte edu olla.

Me oleme näinud seda infotehnoloogia sektoris – 1990. aastate alguses oli 93 arvutiettevõtet. Kümnendi lõpuks oli neid kolm. Teised lihtsalt kadusid. See tähendab, et ettevõtted peavad ennast kogu aeg uuendama.

Tehnoloogia mängib praegu väga olulist rolli igas ettevõttes. Pidev innovatsioonivajadus, mis on kannustanud tehnoloogiasektorit, hakkab kannustama kõiki sektoreid. See tähendab, et kui sa arvad, et suudad säilitada konkurentsieelist, oled sa hukule määratud. Kui sa arvad, et suudad ettevõtet kasvatada ilma midagi teistmoodi tegemata veel 30 aastat, siis sa eksid. Töökohtade puhul tähendab see, et su töökoht ei ole tagatud, kui sa ei muutu. Sa ei saa oodata, et teed 30 aasta pärast sama tööd, mida sa teed praegu. Seda tööd lihtsalt suure tõenäosusega ei eksisteeri.

Huvitav küsimus on see, mida me näeme, kui tehnoloogia arengule 2040. aastal tagasi vaatame? Kas tehnoloogia areng on teinud meie elu paremaks või on see hävitanud kõik meie töökohad ja teinud elu hullemaks?

Võib minna nii ja naa. Sest tehnoloogia hävitab töökohti, nii nagu tegid seda näiteks trükimasin ja tööstusrevolutsioon. Tavapäraselt on tehnoloogia ka töökohti juurde loonud, aga seekord on küsimus, kas inimesed saavad nende töökohtadega hakkama – kas neil on piisavalt oskusi ja teadmisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles