Eesti elanike kindlustunne aprillis paranes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ja juhtivteadur Leev Kuum.
Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ja juhtivteadur Leev Kuum. Foto: Peeter Langovits

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) tarbijabaromeetri kohaselt oli tarbijate kindlustunde indikaator aprillis –2, see on 2 punkti parem kui eelmisel kuul ja 8 punkti võrra parem pikaajalisest keskmisest –10.

Kuuga paranesid inimeste ootused oma pere majandusolukorra suhtes, tööturu prognoos ja säästuprognoos. Ootused riigi majandusolukorrale ei muutunud, teatas EKI.

Erinevate sotsiaalsete gruppide kindlustunne erineb oluliselt. Nii on kõrgem jõukamate, nooremate inimeste ja meeste kindlustunne.

Aprillis prognoosis 26 protsenti vastanutest, et pere majandusolukord on 12 kuu pärast parem, 53 protsendi vastanute hinnangul on pere majandusolukord sama ja 13 protsenti pelgab halvenemist.

Riigi majandusarengu väljavaadete suhtes pole elanike ootused viimase kuuga muutunud. Aprillis 33 protsenti küsitletutest hindas, et riigi majandusolukord on 12 kuu pärast parem, sama olukorra püsimist ootas 37 protsenti ja halvenemist kartis 18 protsenti küsitletutest.

Tarbijate inflatsiooniootused viimase kuuga alanesid ja hinnang säästmise tõenäosusele järgneva 12 kuu jooksul paranes.

2014. aasta aprillis oli tarbijate kindlustunde kiirindikaator Euroopa Liidus –5,8 ja euroalal –8,7 ja kuuga eurooplaste kindlustunne paranes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles