Jefimov: Balticconnector võib kahe terminali tõttu vajada lisatoetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustiku ehitamine.
Gaasitorustiku ehitamine. Foto: Priit Mürk

Seoses ümbertehtud äriplaaniga, kus ühe veeldatud maagaasi (LNG) terminali asemel rajatakse kaks, on muutunud ka gaasitehingute oodatavad mahud, mis võib tähendada Soome lahte palneeritavale gaasitorule Balticconnector vajadust lisatoetuse järele.

"Nüüd, kui terminale on kaks, siis see gaasikogus, mida kliendid hakkavad üksteiselt ostma, arvatavasti väheneb. Üks asi on julgeolek, aga teine asi on see, et Balticconnectori torustik peab ennast ära majandama," ütles gaasi põhivõrguettevõtte EG Võrguteenuse juht Sergei Jefimov BNS-ile.

Koguste langus tähendab tariifide tõusu, millest johtuvalt võib Jefimovi sõnul esile kerkida vajadus küsida lisa juba olemasolevale, Euroopa Komisjoni poolt antud 75-protsendilisele toetusele. LNG terminalidele oli algselt kavandatud 5-protsendiline toetus.

"EG Võrguteenus ja Soome LNG-terminali arendaja sõlmisid veebruari lõpus ühise kavatsuse memorandumi, kus nad lubasid täpsustada Balticconnectoriga seonduvat äriplaani," ütles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots BNS-ile, kelle sõnul seda tööd tehakse. Ots avaldas lootust, et see äriplaan lähiajal ka esitatakse. "Ma ei näe põhjust väideteks, et projekt on mahatõmmatud või takistatud. Tegemist on lihtsalt tehnilise tööga ja me loodame, et nad võimalikult kiiresti sellega edasi liiguvad."

Jefimov väljendas kogu projekti suhtes optimismi, ent möönis, et Balticconnectori saatus sõltub osaliselt sellest, kuidas LNG-terminalide arenguga läheb.

Eesti ja Soome majandusministeeriumide kantslerid ning Alexela Energia, EG Võrguteenuse ja Gasumi juhid kohtuvad reedel Helsingis. Kohtumise eesmärk on omavaheline infovahetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles