Importpaprikas võib pestitsiidijääke olla 35 korda normist rohkem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga päev tuleks süüa võimalikult erinevaid köögivilju, siis pole ohtu, et neis leiduvad taimekaitsevahendite jäägid tervist kahjustaksid
Iga päev tuleks süüa võimalikult erinevaid köögivilju, siis pole ohtu, et neis leiduvad taimekaitsevahendite jäägid tervist kahjustaksid Foto: SCANPIX

Mullu köögiviljadest võetud taimemürkide proovidest osutus kõige drastilisemaks Poola päritolu punase paprika proov, milles oli taimekaitsevahendi jääke piirnormist 35 korda rohkem.

Äärmuslikust tulemusest hoolimata hindas kontrolli teinud vet- ja toiduameti büroojuhataja Tiiu Rand üldist olukorda rahuldavaks. «Eestis enimtarbitavate kartuli ja kapsa, kurgi, tomati ja teistest köögiviljadest võetud proovides polnud taimekaitsevahendite jääke üldse või mahtusid need lubatud piirnormidesse.»

Imporditud puu- ja köögiviljast võttis amet eelmisel aastal proove kokku 212 korral. Üle 70 protsendil juhtudest näitasid proovid, et viljades oli taimemürkide jääke.

Nii leiti näiteks Hiina päritolu teest taimekaitsevahendit trifluraliini 7,5 korda üle piirnormi ning Hollandi ja Hispaania päritolu spargelkapsast maneb-grupi taimekaitsevahendi jääke 1,3-1,5 korda piirnormist rohkem.

Poola päritolu punases paprikas oli lubatust 35 korda enam protsümidooni jääke.

Rand nentis siiski, et ka välismaalt pärit viljade söömine pole ohtlik. «Mistahes importaedvilja võib julgelt süüa, kui toiduks tarvitada võimalikult erinevaid köögivilju. Kõik võimalikud riskid tervisele saab viia minimaalseks, kui toituda võimalikult mitmekülgselt.»

Ta lisas selgituseks, et piirnormi ületus ei tähenda alati tervisele kahjulikku mõju. Piirnormid on seatud nii, et sellega võrdses koguses taimekaitsevahendite jääkide organismi sattumine ei kahjusta tervist. Inimesele mürgine on vili siis, kui piirnorm läheb üle kümneid kuni sadu kordi.

«Millegipärast arvatakse tihti, et kui taimekaitsevahendite jääke juba leiti, on tegemist tervisele ohtliku toiduga. See aga pole nii. Nende toiduainetega on kõik korras, taimekaitsevahendeid on kasutatud inimese tervisele ohutus koguses,» kinnitas Rand.

Taimemürkide piirnormid

Hindamise aluseks võeti vastavalt euroseadustele taimemürkide jääkide ADI ja PSTI väärtused.

ADI väärtus (Acceptable Daily Intake) on maksimaalne tarbitav aine kogus, mille juures see aine ei ole veel toksiline.

PSTI väärtus (Predicted Short Term Intake) on arvutuslik lühiajaline aine piirkontsentratsioon, mis arvutatakse arvestades taimekaitsevahendi jäägi sisaldust toidus, selle toidu tarbimise keskmist kogust päevas ning muid faktoreid nagu näiteks inimese keskmine kehamass.

Kui toiduainet analüüsides saadud PSTI väärtus on suurem ADI väärtusest, on tegemist piirnormi tervistkahjustava ületusega. Kui PSTI väärtus ADI väärtust ei ületa või on sellega võrdne, siis piirnormi ületusel  tervistkahjustavat toimet pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles