Narva piirijärjekord pärsib turismi ja majandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõiduautode järjekord Narva piiril
Sõiduautode järjekord Narva piiril Foto: Küllike Rooväli

Viie päeva pikkused sõiduautode järjekorrad Narva piiril heidutavad Vene turiste ja raskendavad Eesti firmade tegevust Vene turul.

Eelmisel teisipäeval tunnistas riigikohus kehtetuks mullu suvest toiminud eelisjärjekorra, kuhu pääsemiseks Narva linn raha kasseeris.

Peterburis keskkonnatehnikaga tegutseva ärimehe Matti Välja sõnul on venelastel suur huvi Eestis puhkamise vastu. Nüüd on paljud tema tuttavad need plaanid katkestanud.

«Pereisa ei too oma naist ja lapsi suveks Virumaale, kui tal pole kindlust, et saab nädalavahetustel nende juurde sõita,» rääkis ta. «Eelisjärjekord sellise kindluse tekitas, paari tunni jooksul sai üle.» Välja kardab, et seoses piirijärjekordadega võib suur hulk raha Ida-Virumaa turismisektorist mööda minna.

Meresuu Spa Narva-Jõesuus võib kõige mustemate stsenaariumite kohaselt kaotada kuni poole kõrghooajal Vene turistidelt planeeritud tuludest. Spaa müügijuhi Gerly Piiriste sõnul on vaja pidevalt olukorda selgitada ning rahustada oma partnereid ja edasimüüjaid. Pikkade piirijärjekordade tõttu on reserveeringuid tühistanud autodega reisivad erakliendid.

«Selle kliendigrupi näol on tegemist Meresuu jaoks väga väärtuslike klientidega. Pered, noorpaarid, sõpruskonnad Peterburist – just see seltskond, kes on valmis teenuste eest tasuma väärilist hinda, tulles nautima spaa- ja rannapuhkust,» ütles Piiriste.

Piirijärjekorrad segavad ka Vene turul tegutsevaid Eesti firmasid. Venemaale puidutöötlemisseadmeid müüva ASi Hekotek juhid plaanivad järgmisel kuul Venemaale sõita Soome kaudu.

Alternatiiviks on oma autoga Narva sõitmine, jalgsi piiriületus ning taksoga edasi sõitmine. Suurlinnadesse võib jõuda ka liinibussi või lennukiga, kuid oluliselt ebamugavam on liikumine maapiirkondades ja naaberoblastites. Siis tuleb loota Venemaa kohalikule bussi- ja rongiliiklusele.

Hekoteki müügijuhi Tõnis Haldna sõnul valmistab piirisegaduse nende ärile ebamugavust ja ajakulu. «Samas kaotab Eesti riik väga palju potentsiaalseid üksikturiste (oma autodega) just seetõttu, et piiriületus on võimatu. Kui Soome piir töötab 24h ööpäevas kui konveier ja keegi ei nöögi inimest, kes riiki kavatseb raha tuua, siis milleks tulla Eestisse, kui Soome pääseb ülilihtsalt,» ütles ta.

Meresuu müügijuhi Gerly Piiriste sõnul on Eesti Spaa Liit, EAS ning Hotellide ja Restoranide Liit investeerinud reklaamkampaaniatesse Venemaal, et Eestisse turiste meelitada. «Tänane piirisituatsioon kahjuks positiivseid arenguid ei toeta, tehes karuteene kogu turismile,» ütles ta lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles