EMT hakkab pakkuma HD-kõnesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT reklaamplakat. Illustratiivne foto.
EMT reklaamplakat. Illustratiivne foto. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Alates 28.aprillist alustab EMT Eestis 3G võrgus HD-kõne funktsionaalsuse testimist, mis teeb uuemate telefonidega tehtavad kõned kõlaliselt selgemaks ning vähendab nende taustamüra, teatas ettevõte.

EMT kõneside ja lahenduste osakonna juhataja Toomas Vebeli sõnul tuleb uue HD-kõne tehnoloogia kasulikkus kõige selgemini esile just kõrgema müratasemega ümbruskonnas - linnatänaval, kabanduskeskuses, avatud kontoris, avalikel üritustel, kus taustamüra minimiseerub tänu selle summutamisele.

«Tavakõne HD-kõneks muutuse kogemus on võrreldav üleminekuga kõrglahutusega TV-le (HDTV). HD-kõne tagab parema arusaadavuse ja kuuldavuse tänu taustamüra summutamisele ning selgema ja loomulikuma kõla».

HD- kõne ehk Wideband AMR (WB AMR) saavutatakse tänu laiema sagedusriba kasutusele (kasutusel on 50-7000Hz tavapärase 300-3400Hz asemel). Maailmas pakub HD Voice funktsionaalsust 100 operaatorit 71 eri riigis, nende hulgas on ka Skandinaaviamaad.

HD-kõne toimimise eelduseks on kõne mõlema osapoole EMT 3G võrgu kasutamine ning vastavat funktsionaalsust omava telefoni omamine. Kõik uuemad nutitelefonid on HD-kõne toega.

«Kui tõstatub küsimus, miks HD-kõnet pole kõige uuemas 4G võrgus, siis 4G võrk on ainult internetiteenuse jaoks ning kõned suunatakse kõneteenust võimaldavasse võrku», lisas Vebel.

Täies mahus rakendub HD-kõne funktsionaalsus EMT 3G võrgus kuu aja pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles