Holsmer: käibedeklaratsiooni lisa vähendab maksuauku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer
Remo Holsmer Foto: Andres Haabu / Postimees

Rahanduskomisjoni kuuluv reformierakondlane Remo Holsmer kinnitas täna riigikogus, et käibemaksudeklaratsiooni elektroonilise lisa loomine on oluline samm maksuauguga võitlemisel.

«Me soovime, et üleminek uuele süsteemile oleks võimalikult mugav. Lisaks möönan, et üleminek võtab ettevõtjatelt esimeses etapis lisaaega ning põhjustab osaliselt täiendavaid kulusid, kuid seejuures loodan mõistmist, miks riik seda vastutulekut palub,» ütles Holsmer.

«Hinnanguliselt jääb käibemaksu aastas laekumata üle 200 miljoni euro. Võrdluseks olgu toodud, et kultuuriministeeriumi tegevuskulude eelarve on 150 miljonit eurot, käibemaksuauk on pool majandusministeeriumi kulude eelarvest,» lausus Holsmer riigikogu kõnepuldist.

Reformierakonna saadikurühma aseesimees märkis, et rahandusministeerium on poole aasta jooksul, mis seaduse esimesest menetlemisest möödunud, lisanud eelnõule põhjaliku seletuskirja, ettevõtjatele tehakse uuele süsteemile üleminek võimalikult lihtsaks ja suurtele poekettidele võimaldatakse üleminekuaega 2015. aasta alguseni.

Holsmer lisas, et aus maksukeskkond ja võrdse konkurentsi tagamine ettevõtluses on nii riigi kui ettevõtjate huvides ning selle eesmärgi vastu ei tohiks vaielda ka ükski erakond riigikogus.

Käibemaksuseadust muutev eelnõu läbis täna opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) vastuseisust hoolimata teise lugemise. IRLi fraktsioon tegi ettepaneku eelnõu arutelu katkestada, kuid kuna selle poolt oli 20, vastu aga 44 saadikut, ei leidnud see täiskogus toetust. Lõpphääletusele peaks muudatus jõudma 7. mail.

Eelnõu kohaselt peavad käibemaksukohustuslased edaspidi esitama koos käibedeklaratsiooniga elektroonselt lisa, kus deklareeritakse ostjate ja müüjate lõikes arved, kui konkreetse tehingupartneri osas arve või arvete kogusumma on vähemalt 1 000 eurot ilma käibemaksuta. Piiratud käibemaksukohustuslased käibedeklaratsiooni lisa ei esita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles