Eesti Pank kaalub laenutingimuste karmistamist

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiused ja laenud.
Hoiused ja laenud. Foto: SCANPIX

Kinnisvarahindade kiire kasv on pannud Eesti Panga kaaluma, kas nad peaksid reguleerima laenutingimusi.

Eesti Panga asepresident Madis Müller ütles tänasel pressikonverentsil, et nad analüüsivad, kas oleks põhjust kehtestada regulatiivselt minimaalse omafinantseeringu nõuded või kas peaks reguleerima laenu andmisel maksimaalset sissetulekute ja laenusumma mahu suhet.

Samas nentis Müller, et otsuseid pole veel tehtud. Eesti Panga president Ardo Hansson lisas, et nad ei paku neid meetmeid veel välja, kuid nad valmistavad neid ette.

Praegu ei tähelda Eesti Pank veel probleeme pankade laenuandmisel, kuna klientide omafinantseeringud on olnud praegu suhteliselt suured ja paljudel juhtudel ei ole üldse kasutatud pangalaenu kinnisvara ostmiseks. Lisaks on intressimäärad olnud stabiilsed ja pole ka pankade poolt agressiivseid laenukampaaniaid.

Täna on erinevatel pankadel nõue omafinantseeringu suurusele erinev – see võib olla nii alates 10 kui ka 30 protsenti ostetava vara turuväärtusest. Uute majade ja korterite puhul võivad pangad leppida väiksema omafinantseeringuga. Lisatagatisega võidakse laenu anda ka ilma omafinantseeringuta.

Samuti ei ole seadusandlikult reguleeritud, milline peab olema sissetulekute ja igakuise laenu tagasimakse suhe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles