Tööandjate keskliit: roheliste mõte on utoopiline

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis
Tarmo Kriis Foto: Priit Simson

Tööandjate keskliit on seda meelt, et töökoormuse ümberjaotamist ei ole võimalik teha palku säilitades ning selline samm ei ole kusagil maailmas soovitud efekti andnud.


Keskliidu juhataja Tarmo Kriis sõnas, et sai roheliste ettepanekust lühendada tööeaga 32 tunnini aru nii, et inimesed saaksid vähem tööd tehas sama palka edasi. «Meie aga oleme rääkinud sellest, et jaotada töökoormust ning inimesed saaksid siis vastavalt reaalsele tööajale ka palka. Mina pean seda roheliste ettepanekut selgeks utoopiaks,» ütles Kriis.

Ta lisas, et roheliste kirjeldatud tööaja piirangud ei ole mitte kusagil maailmas efekti andnud. «Isegi Prantsusmaal, kus üritati minna 35-tunnisele töönädalale, oldi sunnitud see hiljem ära muutma.»

Kriisi sõnul on paratamatu, et inimesed, kes soovivad rohkem teenida, teevad rohkem tööd. Tema hinnangul ei ole sellesse sekkumine mõistlik, sest paratamatult tähendab see sissetulekute langust.

«Rohelised võiksid nõuda, et kliima oleks külmem või soojem ja neidki oma programmidesse kirjutada. Aga ma arvan, et tänases majanduskriisis, kus sissetulekud on langenud, tööturule niimoodi sekkuda on päris rumal,» rääkis Kriis.

Rohelised on ühe põhjusena tööaja lühendamisel toonud ka kõrgeneva pensionilemineku ea kompenseerimise. Kriis ei eelda, et kauem töötavatel inimestel oleks suurem stress. «Pigem on täna tööturul näha, et vanemaealiste tööhõive on suhteliselt kõrge. Inimesed pigem soovivad tööd teha ja neil on töökohti. Probleemiks on see, et noortel inimestel pole töökohta. Seepärast pean ka seda seost pigem kunstlikuks. Seda enam, et pensioniea tõus ei ole põhjendatud kasvavast töökoormusest, vaid ikkagi sellest, et pole piisavalt raha, et pensione välja maksta. Kui maksumaksjaid on vähe, siis sellel ei olegi muud lahendust, kui tuleb rohkem tööl käia ja rohkem tööd teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles