Kes küll külastaks Krimmi kasiinosid?

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasiino
Kasiino Foto: Caro / Scanpix

Vene president Vladimir Putin on hasartmängud tabavalt paika pannud kui ohtliku sõltuvuse, mis ühtlasi meelitab magnetina ligi organiseeritud kuritegevust.

Seda segasem tundub duuma otsus kuulutada värskelt annekteeritud Krimm «hasartmängutsooniks», ilmselt eesmärgiga tõmmata tulevikus tagasi poolsaarele vajalikke riiklikke dotatsioone.

Tänavu peaks Krimmi eelarvepuudujääk ulatuma 55 miljardi rubla ehk 1,5 miljardi dollarini, kirjutab Bloomberg Businessweek. Kriisikorras võidakse poolsaarele külvata ligikaudu 2,8 miljardit dollarit.

Krimmi kasiinod ei pruugi osutuda eriliselt edukaks. Selleks oleks vaja «suurt, lähedalasuvat [hasart]mängijate kogumit, kes kohale tuleks,» ütleb Londonis baseeruva hasartmängude-alase uuringufirma GamblingCompliance juht Andrew Gellatly. Näiteks: lähedalasuvas Las Vegases käivad mängimas kalifornialased. Macaus löövad raha laiaks regiooni rikkad hiinlased.

«Krimmis midagi sellist pole,» märgib Gellatly. Poolsaarel pole «mitte mingisugust maanteeühendust» Mandri-Venemaaga ning suuremad linnad on kaugel eemal. Kreml kavandab küll poolsaarele viivat silda, kuid sellega võib minna aastaid. Ning Moskva jääb ka siis ligi 1500 kilomeetri taha.

Lisaks ei huvitu potentsiaalsed investorid Gellatly sõnutsi «poliitiliselt ebastabiilsetest paikadest».  

«Venelastest elupõletajad tegelevad sellega pigem siiski Londonis või Monacos,» usub Gellatly.    

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov keeldus teemat Bloombergile kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles