Venemaad ohustab tõsine majanduskriis

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa majanduse väljavaated ple parimad.
Venemaa majanduse väljavaated ple parimad. Illustratsioon: Allikas: Trading Economics

Mitmed märgid näitavad, et Venemaa majandus võib sel aastal minna langusesse. Negatiivsed trendid algasid juba ammu enne Ukraina kriisi.

Venemaa majandusministeerium langetas möödunud nädalal 2014. aasta majanduskasvu prognoosi varasemalt 2,5 protsendilt 0,5 protsendile. Minister Aleksei Uljukajev ütles, et majandus kahanes esimeses kvartalis võrrelduna eelmise aasta viimase kvartaliga 0,5 protsenti.

«Me ei arva, et see prognoos on konservatiivne, see on üsna optimistlik,» kommenteeris prognoosi rahandusminister Anton Siluanov ja lausus, et 2014. aastal ei pruugi majandus üldse kasvada.

Kapital voolab välja

Sellega, et majanduskasvu väljavaated on kesised, kahe ministeeriumi üksmeel ka piirdub. Kuidas tagasihoidliku majanduskasvuga võidelda, selles lähevad nende vaated kardinaalselt lahku.

Majandusministeerium eelis­tab laenamist ja riigipoolset majanduse stimuleerimist ning tahaks takistada kapitali väljavoolu. Rahandusministeerium on täpselt vastupidisel seisukohal, soovides võlataseme madalana ja hoida välisvaluutareserve juhuks, kui nafta hind peaks ootamatult langema. 11. aprilli seisuga olid Venemaa välisvaluutareservid 477,7 miljardit dollarit.

Suurimaks probleemiks on kerkinud stagflatsioon ehk aeglane majanduskasv koos hindade kiire tõusuga.

Võitlemaks inflatsiooni vastu, tõstis Venemaa keskpank veebruaris baasintressi varasemalt 5,5 protsendilt seitsmele protsendile, mis aga aeglustab majanduskasvu.

Osaliselt on kesise majanduskasvu põhjuseks Ukraina sündmused, mis lähevad Venemaale kulukaks ja kiirendavad kapitali väljavoolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles