Uuring: Eesti ettevõtjad on konkurentsivõime paranemise suhtes lõunanaabritest pessimistlikumad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB pank.
SEB pank. Foto: Peeter Langovits

Baltikumi suuremate ettevõtete finantsjuhtide seas korraldatud SEB uuringu kohaselt usub 77% vastanutest, et 2020. aastani paraneb Eesti, Läti ja Leedu konkurentsivõime võrreldes Euroopa majandusega.

Baltikumis andsid kõige optimistlikuma hinnangu Leedu finantsjuhid, kellest 84% on arvamusel, et Balti riikide konkurentsivõime Euroopa majanduse suhtes tulevikus kasvab. Lätis oli vastavaks näitajaks 73% ja Eestis 69%.

«Ettevõtetel tuleb endiselt konkurentsivõime parandamise nimel pingutada, ent tulemused on kõikuvad ning edugi on raske säilitada. Siiski on Balti ettevõtted veendunud, et järgmise viie aasta jooksul muutub Eesti, Läti ja Leedu majandus Lääne-Euroopa suhtes konkurentsivõimelisemaks. See omakorda nõuab suuri investeeringuid ning keskendumist uuendustele, kuna konkurentsivõimet ei saa tõsta madalate tööjõukulude, väljarände ja demograafilise olukorra arvelt. Ettevõtjad peavad seega näitama investeerimises ning uuenduste loomises ja kasutuselevõtmises suuremat aktiivsust,» ütles SEB Baltikumi ettevõtete panganduse juht Allan Parik.

Balti ettevõtted on optimistlikud ka Euroopa majanduse järgmise viie aasta väljavaadete osas. 74% Leedu, 63% Läti ja 61% Eesti finantsjuhtidest usub, et 2020. aastani domineerivad Euroopa majanduses positiivsed suundumused. Läti finantsjuhid on Euroopa majanduse olukorra suhtes kõige skeptilisemad: 29% andis pessimistliku hinnangu, samas kui kõigest 10% Leedu ja Eesti juhtidest on samal arvamusel.

SEB korraldas Balti riikide suurimate ettevõtete finantsjuhtidele mõeldud uuringu 2014. aasta veebruari lõpus ja märtsi alguses. Osa võttis umbes 200 ettevõtet Eestist, Lätist ja Leedust.

SEB Baltikumi finantsjuhtide uuring selgitab suurimate ettevõtete juhtide seisukohti teemadel nagu järgmise kuue kuu äritingimused, ettevõtete kõige olulisemad murekohad aastal 2014, kavandatud muutused töötajate arvus, Balti majanduse konkurentsivõime ning muud valdkonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles