Eesti Energia jagab õlitehase kohta ümmargusi vastuseid

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive määrib  oma nägu õliga, tõestamaks Enefiti tehase edukat tööle hakkamist.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive määrib oma nägu õliga, tõestamaks Enefiti tehase edukat tööle hakkamist. Foto: Eesti Energia

Riigile kuuluv energiafirma põhjendab oma tehnoloogiaprojekti kohta selgetest vastustest hoidumist börsireeglitega.

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Kaja Kallas avaldas oma blogis muret Eesti Energia poolt jagatavate vastuoluliste teadete päras.

«/-/Eesti Energia uudised Auvere õlitehase kohta aastatel 2012-2014 jätavad mulje nagu ei olekski tegemist ühe ja sama tehasega: küll on uudis, et kohe töötab, küll uudis, et ei tööta, küll uudis, et tootis esimese barreli, siis jälle, et hoopis nüüd hakkas tööle, siis, et lükkub edasi,» kirjutas Kallas. «Vägisi meenuvad need ka filmidest tuntud pr-soovitused, kus mingit jama tuleb kindlasti positiivse uudisega katta. Mis jama katate?»

Postimees sai Eesti Energia pressiteenistuselt õlitehase kohta saadetud küsimustele juba enne ülestõusmispühi järgmised vastused:

-Palun õlitehase teema juurde veel täpsustavat infot: milline on käivitunud seadme tegelik õlitootlikkus?

Eesti Energia toodangumahtude ja majandustulemuste kohta anname me infot vastavalt börsi reeglitele.

-Millal õlitehas edukalt tööle hakkas ja kuidas see on seni kulgenud?

Tehase käivitamine algas ülemöödunud nädalavahetusel ja tootmine eelmise nädala esmaspäeval. Tehas funktsioneerib nii nagu ette nähtud - nüüdsest otsustavad insenerid, millal tehas tööl hoida ning millal peatada, mitte enam tehas nagu varasemalt.

-Outotec rääkis kuu aega tagasi, et käivitamist takistab mingisuguste osade või seadmete puudumine, mis märtsikuus olid alles tellimisel. Tehas loodeti käivitada suvel või sügisel.

Eesti Energia Õlitööstuse spetsialistid on tehase katsetamise ja arendamisega tegelenud 20 kuud - tulemus ei ole tulnud üleöö. See, et stabiilne töö saavutati aprillis, mitte suvel või sügisel, on ju hea uudis!

-Mis osad puudu olid? Kas need on nüüd saabunud ja paigaldatud? Kui palju need maksid? Kas on võimalik, et puudu olevad osad asendati muu lahendusega? Millisega?  Kes selle autoriks on? Kui palju säästeti, võrreldes tellitud osade kasutamisega?

Nii detailset tehnoloogia arendamist puudutavat infot me ei saa jagada. Tehase viimistlemisel on tehtud väga palju väikseid muudatusi, korrigeeritud seadistust ja vahetatud välja mõningaid komponente. Arendustööd on toimunud koostöös meie tehnoloogiapartneri Enefit Outotec Technologyga.

-Milliseks hindate käivitatud seadme töökindlust? Kas sellele tuleb teha kuni sügiseni veel mingisuguseid täiendavaid muudatusi, parendusi?

Kõik suured süsteemid vajavad aga pidevat edasiarendamist - see toimub meie elektrijaamades, toimub õlitööstuses, ka konkreetselt Enefit280s. Täpselt nagu arvutiprogrammidega - need on kasutuses, töötavad stabiilselt, aga ikkagi tehakse veel paremaks ja lastakse välja uuendusi.

-Kuidas mõjutab eelmisel nädalal toimunud tehase edukas tööle hakkamine järgmiste õliseadmete ehitamist? Millal ja millise graafikuga hakkate järgmisi ehitama?

Investeerimisotsust järgnevate õlitehaste rajamiseks veel langetatud ei ole. Tegeleme ettevalmistustöödega ning kui aeg paras, laiendame tööstust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles