Financial Times: Ilves murdis läbi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: PP

Toomas Hendrik Ilves ei pelga eristuda, tunnustab Briti majandusleht Financial Times: omanäoline kikilipsuga riigipea on juba pikemat aega hoiatanud läänt ohu eest, mida kujutab endast Venemaa.

Varem paranoiliseks peetud Ilves on Krimmi invasiooni kiiluvees otsitumaid isikuid jagamaks oma arusaamu eestlaste hiiglasliku idanaabri kohta.

«Needsamad inimesed, kes küsisid: «See on ju täiesti normaalne maa, miks te küll nendega läbi ei saa?» ütlevad nüüd äkitselt: «Anna meile andeks. Me võtame oma sõnad tagasi, me panime mööda,» ütles Eesti president Tallinnas Financial Timesile antud intervjuus.

Ilvese hinnangul ei ole Venemaa sammud Ukrainas midagi vähemat kui «eksistentsiaalne küsimus» ja seda mitte Eestimaa, vaid Euroopas valitsenud mõtteviiside jaoks julgeoleku kohta.

«Kui sa oled kogu aeg lähtunud fundamentaalsetest eeldustest nagu [näiteks] et piire ei muudeta sõjalise sekkumisega ja et selliseid Sudeedimaa-stiilis pöördumisi kaasmaalaste poole ei tehta... heakene küll, kui see kõik enam ei kehti, siis võib kogu selle mõtlemise minema visata,» ütles Ilves.

Tänagi on Ilves mures, et mitte kõik ei taipa, kuivõrd muutunud on olukord pärast Venemaa hiljutist agressiooni: «Ma olen mures mõnede riikide pärast, kellele see asi ei ole veel päris kohale jõudnud ning kes üritavad kindlustada oma kasumeid.»

Palve peale öeldut täpsustada ütles Ilves, et Suurbritanniale, Prantsusmaale, Saksamaale ja Poolale – kui suurtest tegijatest rääkida – «on selgelt kohale jõudnud». Diplomaatiliselt vaikides jätab Ilves õhku arusaama, et Itaalia ja Hispaaniaga on lood teisiti.

Kuid isegi arusaajad riigid on Ilvese hinnangul ärihuvide surve all: «[Äridel] ei ole 10, 20, 50 aasta pikkust perspektiivi, mis on iga tõsiseltvõetava maa jaoks eluliselt oluline. Äri vaatab ühe, kolme, viie aasta taha, kuid nende nelja maa valitsused mõistavad, et see on suur [probleem ja oht]. See pole [mingi] kaubandustüli.»

Ilves ütleb otse, et praeguseid sanktsioone «heidutuseks pidada» küll ei saa. «Reaalsuses see ei toimi.» Ilvese sõnutsi saaks Venemaad tõeliselt majanduslikult survestada, kui hakata uurima rahapesu. «Kui nad sisuliselt kuritarvitavad meie avatud, läbipaistvat, demokraatlikku süsteemi, siis tulebki meil kasutada just seda eelist – läbipaistvust, avatust,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles