Salva: RSA müügiga peaks normaalne konkurents turule tagasi tulema

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salva Kindlustuse automaat.
Salva Kindlustuse automaat. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Salva Kindlustuse juhatuse liikme Urmas Kivirüüdi sõnul peaks RSA Eesti äride müügiga taastuma Eesti kindlustusturul normaalne konkurents, kuna usutavasti avardub SEB klientide valikuvõimalus ning nad ei ole kohustatud valima RSA toodet ja hinda nagu seni (SEB teatas täna, et jätkab RSAga tehtud koostööd ka PZU-ga, rõhutades, samas, et SEB kliendi võimalus osta kindlustus mõnelt muult kindlustusandjalt ei ole kuidagi piiratud, toim).

«Kindlustus müüb usaldust ja on iseloomult konservatiivne turg. Seega iga sarnase muutusega võib kaasneda ka turbulents klientide seas. Kuid ootame tehingu üksikasjad ja Poola kindlustusseltsi esimesed sammud ära, seejärel on pilt selgem,» kommenteeris ta E24-le.

Kivirüüdi sõnul ostis Poola kindlustusselts ühelt poolt Eestis suure turuosa, teisalt aga ka läbi aegade ühe suurima kahjumi, mis näiteks liikluskindlustuses ulatub ametlike andmete järgi RSA-l nelja viimase aastaga 3,44 miljoni euroni.

«Me ei tea täpselt, kuid võime aimata selle portfelli sisu,» lisas ta.

Salva Kindlustuse juhatuse liikme hinnangul on positiivne see, et pool aastat peale RSA teadet oma Ida-Euroopa tegevuste müümisest on uue omaniku asjus selgus lõpuks majas ning loodetavasti võetakse kõigi RSA senise umbes 100 000 kliendi lepingud ja kohutused nende ees korrektselt üle.

«Tahaks loota ka, et nad registreerivad seltsi Eestis ega jätka RSA praktikat, kus finantsinspektsioonil olid piiratud võimalused nende kontrollimiseks, kuna selts tegutses ametlikult Läti filiaalina.» (Täiendus: RSA selgitas E24-le, et RSA on Taani ettevõtte, mitte Läti ettevõtte filiaal ning on kirjas Eesti Finantsinspektsiooni turuosaliste nimekirjas, toim).

Kindlustustoodete hinnalangust lähiajal tehingu mõjul oodata ei ole.

«Mis laiemalt kindlustustoodete hindu puutub, siis hinnalangus saab tulla vaid toote kvaliteedi arvel. Kui vaadata kõige suuremat, see on kohustusliku liikluskindlustuse turgu, siis viimase kahe aasta kahjum ulatub turul kokku 5 miljoni euroni, siin mingit ruumi ei näi enam olevat.»

Poola PZU Grupp teatas täna, et omandab Poolas ja Balti riikides RSA varad. Tehingud vajavad veel regulaatorite ja konkurentsiametkondade heakskiite, nende summaarne koondmaht on umbes 360 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles