Portaal: üldteenuse marginaalide keskmine hind tõusis rekordtasemele

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldteenuse marginaalide keskmine hind tõusis rekordtasemele.
Üldteenuse marginaalide keskmine hind tõusis rekordtasemele. Foto: Pm

Üldteenuse osutajate avaldatud marginaalide keskmine hind oli märtsis 13 protsenti kõrgem kui eelmisel kuul ja tõusis avatud elektriturul rekordtasemele, näitab portaali Energiaturg.ee analüüs.

Energiaturg.ee tegevjuhi Pirmin Tamme sõnul on marginaalide keskmine hind käesoleva aasta alguses olnud märgatavalt kõrgem kui elektrituru avanemisel, kuna üldteenust tarbivate majapidamiste arv on oluliselt vähenenud. 

Näiteks märtsis oli keskmine hind ligi 74 protsenti kõrgem kui eelmisel aastal.

«Marginaalide hinnatõusu põhjustas ka lisaks vähenenud üldteenuse kasutajate arvule üldine elektritarbimise vähenemine, mis on tingitud tavapärasest soojematest talveilmadest,» lausus Tamm.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli märtsis ja on olnud ka viimasel poolel aastal võrguettevõtjatel AS Anne Soojus ja Maardu Elekter AS, 0,24 senti ühe kilovatt-tunni kohta koos käibemaksuga.

Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 3,63 senti ühe kilovatt-tunni kohta koos käibemaksuga, mis on ka avatud turul seni kõrgeim marginaal.

Suurematest võrguettevõtjatest oli üldteenuse marginaal märtsis kilovatt-tunni kohta kõige madalam Eesti Energial (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) ja VKG Elektrivõrkudel, 0,67 senti koos käibemaksuga, millele järgnes Imatra Elekter 0,72 sendise marginaaliga.

Tamme sõnul olid kõik suuremad võrguettevõtjad märtsis keskmisest soodsamad teenusepakkujad.

«Keskmine üldteenuse marginaali hind on tõusnud ennekõike just väikevõrguettevõtjate suure hinnatõusu tõttu. Üldteenuse hind tervikuna on aga tänu madalatele börsihindadele olnud käesoleval aastal langustrendis, kuna marginaal moodustab üldteenuse lõppmaksumusest vaid kuni 15 protsenti,» selgitas Tamm. 

Kõige enam säästsid märtsis avalike hinnakirjade järgi juba viiendat kuud järjest börsipaketti kasutavad kodutarbijad. Näiteks 10 000 kilovatt-tunnise aastatarbimisega eramu omanikud maksid üldteenuse kasutajatena keskmiselt 3,72 eurot rohkem kui kõige populaarsema börsipaketi tarbijad. Kõige levinuma fikseeritud hinnaga paketi kasutajatega võrreldes oli sääst lausa 10,92 eurot.

Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles