Palo: Eesti vajab munitsipaal-üürikortereid

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo kuulis 8. mail Ateenas toimunud transpordiministrite kohtumisel oma Leedu kolleegilt Rail Balticut toetavaid sõnu.
Urve Palo kuulis 8. mail Ateenas toimunud transpordiministrite kohtumisel oma Leedu kolleegilt Rail Balticut toetavaid sõnu. Foto: Tairo Lutter

Värske majandus- ja taristuministri Urve Palo haldusalasse jääb ka kogu elamufond, mis Eestis kiirelt vananeb. Palo ütles intervjuus Postimehele, et näeb ühe lahendusena üürituru turgutamist munitsipaal-üürikorterite näol.

Majandusministeeriumi haldusalas on ka kogu elamufond, mis Eestis teadupärast kiiresti vananeb. See teema vist läheb varsti kriitiliseks?

Kui ehitised ehitatakse 50 aastaks, siis peaksime oma elamufondi uuendama umbes kaks protsenti aastas, et uuenemine toimuks. Aga meil ei ole ehitatud rahulikus tempos, nagu kaks protsenti aastas, vaid nõukogude ajal ehitati mingi hetk väga palju korraga. Vähe sellest, et me ei ole neid valmis uuendama tervete linnaosade kaupa, üle Eesti ei suuda me uuendada ka kaht protsenti aastas.

Esimene asi on see, et peame veel rohkem rõhuma renoveerimisele. Me lihtsalt ei ole võimelised maju otseses mõttes uuendama ehk maha lammutama ja uusi asemele ehitama.

Aga mida siis veel teha annab?

Eestis ei ole väga arenenud üüri­turg. Mujal maailmas on üpris levinud riigi munitsipaalüürikorterid. Need on mõeldud inimestele, kes on alla 30-aastased ja kes ei tahagi ennast 30 aastaks pangalaenuga kinnismaiseks siduda või ei ole neil selleks ka võimalusi. Või lihtsalt inimestele, kelle sissetulek on väiksem. Tallinnas on teatud hulk munitsipaalkortereid, aga need on peamiselt mõeldud vähekindlustatud peredele ja elu hammasrataste vahele jäänud inimestele. Seda on väga vaja teha, aga sellele on vaja lisaks luua hoopis teine üüriturg.

Siin peaks küll pead kokku panema, mida annaks riigil koostöös omavalitsuste ja erasektoriga teha, et me ka siin 21. sajandisse jõuaksime. Ma arvan, et nõudlus selle järele oleks suur. Juhul kui majanduslangus peaks kimbutama ja ehitussektoris on vähem tööd, võiks olla see üks koht, kus riik panustab rohkem ja ehitab rendimaju.

See mudel tuleks alles välja töötada, aga ma tean, et Soomes majanduslanguse ajal riik just seda tegi. Need ei oleks siis meie mõistes munitsipaalmajad, vaid täiesti korralikud majad, mis kuuluksid kasvõi osaliselt riigile ja oleksid sellevõrra odavamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles