USA nõuab BP käest kahjufondi 20 miljardit dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftareostus.
Naftareostus. Foto: MARK RALSTON/AFP

BP aktsiad kukkusid eile 9,3 protsenti, kuna USA demokraatidest senaatorid palusid firmal kanda Mehhiko lahe kahjude korvamise fondi kohe 20 miljardit dollarit.

BP nõukogu arutas eile ka vastuolulist dividendide maksmise küsimust. Ühe võimalusena nähti dividendisumma kandmist erikontole, et maksta see välja pärast naftalekke kulutuste katmist. Teine võimalus oleks pakkuda investoritele boonusaktsiaid. Otsus avalikustatakse 27. juulil.

Eile selgus muuhulgas, et BP on palganud endale kohustuste haldamiseks appi Blackstone’i, Goldman Sachsi ja Credit Suisse’i.

Obama ütles eile, et valitsusel on olnud BPga kahjutasude teemal «konstruktiivsed jutuajamised».

«Me oleme arutanud, kuidas panna paika kahjutasude maksmise mehhanism, mis oleks tõhus ja õiglane ning ei puudutaks vaid paari suvekuud, vaid ulatuks kaugele tulevikku,» ütles Obama.

Senati demokraatide liider Harry Reid kirjutas BP juhatuse esimehele Haywardile, et 20 miljardi dollari suuruse konto loomine näitaks BP head tahet ning annaks kahjukannatajatele kindlustunde, et neid ei jäeta unarusse.

Obama sõnutsi on Mehhiko lahe katastroofi mõju USA energiasektorile sama sügav, kui 2001. aasta terrorirünnakute mõju välispoliitikale.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles