Paet: uued sanktsioonid Venemaa suhtes sõltuvad suuresti homsest

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Toomas Tatar

Urmas Paet ütles tänasel pressikonverentsil, et Venemaa vastaste täiendavate sanktsioonide kehtestamine sõltub suuresti homsetest neljapoolsetest kõnelustest, mis loodetavasti ikka toimuvad.

Euroopa Liit on valmis põhimõtteliselt karmistama Venemaa vastu suunatud sanktsioone ning lisaks üksikisikutele võivad need laieneda ka ettevõtetele. Samas kinnitas Urmas Paet, et täpsemat kokkulepet inimeste või ettevõtete arvu osas praegu ei ole.

«Konkreetsed sammud sõltuvad Genfi kohtumisest kui ka loomulikult olukorrast Ukrainas,» lisas Paet.

Paet avaldas lootust, et homme toimuvad Genfis ikkagi neljapoolsed kõnelused Ukraina, Euroopa Liidu, Ameerika Ühendriikide ja Venemaa vahel. Samas tunnistas ta, et kindel saab olla selles alles siis, kui esindajad laua taha istuvad.

«See on esimene tõsisem võimalus rahvusvahelises koostöös püüda hakata pingeid maha võtma, aga kindlasti oleneb palju sellest, millise positsiooniga Venemaa sinna kohtumisele läheb,» lisas Paet.

Esmaspäeval kohtus Paet Euroopa Liidu välisministritega. «Euroopa Liidu välisministrid väljendasid ühest ja selget seisukohta, et pingete edasine kruvimine Ida-Ukrainas peab lõppema. Kutsuti taaskord üles Venemaad austama Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Seda saab Venemaa teha nii, et tühistab otsuse, mis lubab relvajõudu kasutada Ukrainas, ja teeb kõik selleks, et Ida-Ukrainas pingeid maha võtta,» rääkis Urmas Paet.

Annekteeritud ja okupeeritud Krimmi osas peab Euroopa välja töötama konkreetsed meetmed, mis näitavad, et Krimmi Venemaa osana ei tunnustata. «Praktilised sammud on juba olemas – kõik Krimmi elanikud peavad reisimiseks Euroopa Liitu taotlema viisasid saatkondadest Kiievis, nad ei saa seda teha Moskvast või mujalt Venemaalt. Euroopa Komisjoni ülesanne on vaadata üle ka majandustegevust puudutavad piirangud Krimmi aladel.»

Nõukogu võttis vastu ka määruse, mis vähendab või kaotab tollimaksud Ukrainast pärit kaupadele. See jõustub 23. aprillist ja nii tagatakse Ukraina kaubale lihtsam ligipääs Euroopa turule.

«Euroopa Liit on valmis aitama Ukrainat energiavarustuse küsimuses, et Euroopa Liidu riikidest oleks võimalik vajadusel liigutada gaasi ka Ukraina suunal. Traditsiooniliselt on gaas liikunud vastupidisest suunas ehk läbi Ukraina Euroopa Liidu riikidesse, aga tehniliselt on seda võimalik teha ka vastupidi, et suurt sõltuvust energiavaldkonnas Ukraina puhul vähendada,» lisas Paet.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles