Uus risk: Microsoft jätab Windows 8.1 kasutajad külma kätte

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 8.1 operatsioonisüsteem.
Windows 8.1 operatsioonisüsteem. Foto: Joe Raedele/AFP

Alles see oli, kui Microsoft kasutajaid truult teeninud XP koos kõige oma haljendava aasaga turvauuendustest ilma jättis ja operatsioonisüsteemide kalmistule saatis. Seattle’i hiiglane ei käitu paremini ka oma uusimat operatsioonisüsteemi Windows 8.1 kasutavate klientidega.

Windows 8.1 saab uuenduse Update 1, kirjutab Forbes. Ühelt poolt on see teretulnud, sest teeb ruudulise kasutajaliidesega 8.1 hõlpsamini hallatavaks neile, kes endiselt arvutiga suheldes ekraani silitamise asemele klaviatuuri ja hiirt kasutavad. Asja muudab segaseks Microsofti uuenduste poliitika. Nimelt, kui kasutaja pole 13. maiks Update 1 paigaldanud, ei sa ta ka kõiki järgnevaid turvauuendusi, sest need baseeruvad Update 1-l. Kordame: turvauuenduste saamiseks tuleb kindlasti paigaldada Update 1.

Mõned siin ehk probleemi ei näe, lihtsalt võta ja installeeri Update 1. Paraku pole paljud kodukasutajad just eriti varmad igasuguseid uuendusi installeerima ega pruugi tihti arugi saada, mida arvuti neist tahab. Samuti muudab see poliitika haavatavaks korporatiivkasutajad, kelle jaoks sadade arvutite turvapaikadega tegelemine on kallis ja aeganõudev. Täpsustuseks olgu öeldud, et Update 1 on võimalik paigaldada ka pärast halvaendelise numbriga maikuu päeva, aga kui seda pole tehtud, ei pakuta pärast 13. enam mingeid turvauuendusi.

Et asi veel segasem oleks, pakub Microsoft oma vanemale operatsioonisüsteemile Windows 8 turvatuge kuni 2016. aasta jaanuarini, aga moodsama ja uuema versiooni kasutajatele anti vaid kuu armuaega. Mis on Windows 8.1s nii valesti, et kasutajatele peab jõumeetoditega Update 1 peale sundima?

Iseenesest on Update 1 hea asi ja seda saab ainult soovitada. Otse töölauale käivitumine on nüüd vaikeseadetes. Vähendatud on aktiivsete nurkade tundlikust, mis muudab hiirekasutajate elu mugavamaks. Modern kasutajaliidest on üldse klaviatuuri ja hiire kasutajate jaoks mugavamaks lihvitud. Minimaalselt RAM-i suuruse nõuet vähendati 2 gigabaidilt ühe gigabaidini, nüüd töötab 8.1 paremini ka vanematel ja nõrgematel masinatel. Eriti hea on see, et uuendus vähendab Windowsi installimahtu kõvakettal poole võrra (32 vs 16 gigabaiti). See rõõmustab kindlasti kiirete, kuid veel väikesemahuliste SSD-salvestiga arvutite omanikke.

Forbes nendib, et sellisel kujul nagu nüüd (koos Update 1), on Windows suurepärane operatsioonisüsteem. Aga miks ei oleks Microsoft võimud sellest alustadagi? Võrreldes näiteks Windows 7ga ei ole uut põlvkonda eriline müügiedu saatnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles