Täna Postimehes: EASi rahajagajatega seotud asutused saavad toetuseid

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Foto: Peeter Langovits

Ettevõtluse Arendamise sihtasutuses (EAS) otsustavad toeturaha jagamise üle hindamiskomisjonid, mille liikmetega seotud asutused on sihtasutusest toetuseid saanud.

EASi esitatud taotluseid hindavad hindamiskomisjonid. Igaühes neist on kuni kolmteist liiget, kes osaliselt komisjonide lõikes kattuvad. Enamasti, peaaegu eranditult, EASi juhatus kinnitab komisjonide otsused.

Postimees soovis teada, millised ärihuvid on liikmetel, kes puutuvad otseselt kokku toetuste üle otsustamise protsessiga ning kas EAS on nendega seotud asutusi toetanud. Mõned kokkulangevused tekitasid küsimusi. Samuti kasutasid komisjonide liikmed teemat kommenteerides sarnaseid põhjendusi nagu EASi nõukogude liikmed varasemalt.

«Siinkohal pole mingit huvide konflikti ega oma positsiooni ärakasutamist,» teatas erinevatesse turismivaldkonna hindamiskomisjonidesse kuuluv Feliks Mägus. Tema juhitavad Hotellide ja Restoranide liit, Eesti Konverentsibüroo, Kaubandus-Tööstuskoda, Nordic Hotels ja Expoturism on koduvalt EASilt toetust saanud sadade tuhandete eurode väärtuses. Suur osa toetuseid on saadud alates 2008. aastast, kui Mägusest sai turismi valdkonna hindamiskomisjoni liige.

Mägus sõnas, et tema pole komisjoni liikmena endale toetuseid määranud. «Kui minuga seotud projekte hinnati, siis nendes komisjonides mina ei osalenud ega hinnanud neid projekte,» lisas ta.

Samuti on Mägus saanud Eesti Konverentsibüroo ja Kaubandus-Tööstuskoja asutuste juhatusse pärast seda, kui EAS neid asutusi rahastas. «See pole kuidagi nii, et tõid raha ja said juhatuse esimeheks. See on küll meelevaldne ja naeruväärne lähenemine,» kommenteeris Mägus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles