Rõivas: Balticconnector ja LNG terminalid vajavad kiiret kokkulepet

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Jyrki Katainen täna Soomes toimunud kohtumisel.
Taavi Rõivas ja Jyrki Katainen täna Soomes toimunud kohtumisel. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Helsingis kohtumisel Soome peaministri Jyrki Kataineniga, et Balticconnectori gaasijuhtme ja LNG terminalide osas on vajalik kiire kokkulepe ning pikaks veninud protsess tuleb lõpule viia.

Rõivase sõnul on energiasõltuvuse vähendamine Eesti valitsuse prioriteet ja kahe riigi koostöös on suurepärane võimalus muuta viisi, kuidas meie gaasiturud toimivad. Eesti valitsus peab seejuures kõige olulisemaks Soome-Eesti gaasivõrke ühendava gaasitoru Balticconnector valmimist, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

«See ei ole ainult julgeoleku küsimus, see on küsimus ka rohkematest valikutest ja varustuskindlusest ning parematest hindadest tarbijatele,» sõnas Rõivas. Ta märkis, et tõeline edulugu senisest koostööst on Estlink 1 ja Estlink 2 käivitamine.

«Alates Estlink 2 käivitamisest on elektri hind mõlemas riigis olnud samal tasemel, näiteks märtsis oli 94 protsenti tundidest hind võrdne ja Eesti tarbijad on saanud osa soodsamatest tariifidest,» lausus Rõivas.

LNG terminali ja Balticconnectori projektidega on praeguseks jõutud seni kõige aktiivsemasse faasi. Veebruari lõpus kirjutati alla ühiste kavatsuste kokkulepped ning arendajad on omavahel läbi rääkimas, et võimaldada projektide jõudmist Euroopa Liidu rahastamise taotlusvooru, mis avaneb mais. Peaministrid avaldasid lootust, et Euroopa Komisjon jõuab rahastamisotsused teha juba juunis.

Soome on jätkuvalt Eesti tähtsaim majanduspartner.  Mullu oli Soome Eesti kaubavahetuses esikohal impordis ja teisel kohal ekspordis. Aastaga kasvas kaubavahetus 5,2 protsenti. Kasvasid nii eksport kui import.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles