Kapo: Venemaa otsib ärimehi, kes rahastaksid Eestis «kaasmaalaspoliitikat»

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kaitsepolitsei aastaraamatust selgub, et Venemaa tahab saavutada tihedamat koostööd välismaal, sh Eestis tegutsevate Venemaa ärimeestega.

Venemaa Föderatsiooni välisministeeriumi alluvusse on loodud riiklik agentuur Rossotrudnišestvo, mis tegeleb SRÜ riikide, välismaal elavate kaasmaalaste ja rahvusvahelise humanitaarkoostööga.

Rossotrudnišestvo juht Konstantin Kossatšovi sõnul on Venemaa huvitatud sellest, et kaasmaalaste organisatsioonid välismaal muutuksid veelgi iseseisvamateks, mõjukamateks oma õiguste nõudmisel, et nad ei sõltuks vaid Venemaa Föderatsiooni eraldatavatest toetustest.

Selle eesmärgi saavutamisel peab K. Kossatšov muu hulgas vajalikuks «tihedamat koostööd» välismaal tegutsevate Venemaa ärimeestega, kirjutatakse kaitsepolitsei aastaraamatus.

Nende sõnade valguses võib tähelepanuväärseks pidada muutusi Eestis tegutsevas Venemaa Kaasmaalaste Koordinatsiooninõukogus: 2013. aastal kujundati selle tegevus ümber tegevusvaldkondade ehk sektorite põhiselt, sealhulgas loodi ka majandussektor. Sektori juhi ülesandeks on leida Venemaa ja kohalikke ärimehi, kes oleks valmis rahastama Venemaa kaasmaalaspoliitikat edendavaid organisatsioone või tegevusi Eestis.

Lisaks värbab ärimehi ka Venemaa agentuur FSB, kelle peamised sihtrühmad Eestist on riigiametnikud, jõustruktuuride töötajad, ärimehed ja poliitikaga seotud inimesed. FSB värbamine on tihti jõuline, värvatavatele avaldatakse survet ja samas võidakse pakkuda teeneid.

Kui katse ei õnnestu, siis püütakse objekti elu keeruliseks teha: segatakse äritegevust, ei võimaldata Venemaad külastada, ähvardatakse. Lisaks on teine luureagentuur GRU huvitunud Eesti sõjatööstuse ettevõtetest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles