Ukraina sündmused kergitavad nisu hinda

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisu.
Nisu. Foto: SCANPIX

Nisu hind kerkis eile kolm protsenti, peaaegu kahe nädala kõrgeimale tasemele, sest investorid kardavad, et pinged Ukrainas mõjuvad halvasti toodangule ning piiravad eksporti, kirjutab The Wall Street Journal.

Pinged on alandanud grivna kurssi, mistõttu ei soovita olemasolevat saaki müüa. Analüütikute sõnul on poliitilised pinged raskendanud põllumeestel saada krediiti seemne ja väetise ostmiseks. Siiski, Egiptus ostis eelmisel nädalal Ukrainalt 55 000 tonni nisu, kirjutab majandusleht.

USA põllumajandusministeerium teatas eelmisel nädalal, et Ukraina võib eksportida 9,5 miljonit tonni nisu, mis on viis protsenti vähem kui varasemas ülevaates.

«Kasvavate pingete tõttu on tekkinud küsimus nende võimes maailmaturule müüa ja USA võib saada osa sellest ärist endale,» ütles majanduslehele USA kauplemisfirma Midwest Market Solutions president Brian Hoops. «Ukraina farmeritel on ka finantseerimisraskused kindlustamaks järgmist nisusaaki,» lisas ta.

Nisu hind on sel aastal kerkinud juba 12 protsenti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles